Knihovna křesťanské literatury

Základní informace

Knihovna křesťanské literatury je součástí Klubu svaté Anežky, dobrovolného sdružení Charity Opava.

Její sídlo je v přízemí fary minoritského kláštera, kostela Sv. Ducha v Opavě, Masarykova 39.

Knižní fond je budován od roku 1990 a nyní obsahuje 3 500 knižních titulů.

Knihy jsou zařazeny podle žánrů. Beletrie, církevní dějiny a dokumenty, dětská literatura do 10 let, literatura pro mládež, Františkánská literatura, Písmo svaté, poezie, populárně naučná literatura, výchovná literatura, životopisy, stará literatura.Nabízíme i audiovizuální dokumenty: magnetofonové kazety, videokazety, CD a DVD. Seznam všech knih je k nahlédnutí zde.

Knihy jsou získávány nejen od dárců ale i nákupem, proto jsou zařazovány  do fondu i nové publikace.

Byla vytvořena i elektronická databáze knihovního fondu, která umožňuje snadnější vyhledávání požadované literatury a zprostředkovává možnost nabídky knih na internetových stránkách.

Půjčovní doba:

Středa 16.00 – 17.30
Pátek 9.30 – 10.30
Neděle 8.00 – 10.00

V ČERVENCI A SRPNU SE PŮJČUJE V PÁTEK OD 9.30 DO 10.30 A V NEDĚLI OD 8 DO 11 HODIN.

Provoz zajišťuje skupina dobrovolníků pod vedením Anny Foldýnové.

Čtenářské poplatky nejsou stanoveny. Je možné poskytnout dobrovolný finanční příspěvek.

Poslání a cíl

Knihovna slouží čtenářům všech generací. Tituly, které jsou zde umístěny mohou přispívat nejen ke smysluplnému naplňování volného času, k rozšiřování znalostí, ke vzdělanosti, ale  i k zušlechťování lidských srdcí.

Čtenáři (od šesti do sta let).

Nabídka aktivit

Půjčování knih a audiovizuálních dokumentů.

Spoluúčast na všech akcích pořádaných Klubem sv. Anežky. (Přednášky, duchovní obnovy, zájezdy a jiné programy).

Historie

Myšlenka půjčování křesťanských knih se zrodila v mysli dobrovolníků „Služby křesťanské pomoci“ po roce 1989. Knihy se začaly shromažďovat nejprve ve skříni na chodbě minoritského kláštera a později minorité zapůjčili místnost pro zřízení této knihovny.

Započalo se s budováním od základu tím, že pan Kusák zhotovil regály na knihy
a dobrovolníci, dnes již zesnulí: Františka Matušková, Ludmila Mňačková a Josef Bitner  třídili, obalovali a seřazovali knihy, které začaly tvořit základ knihovního fondu.

Knihovna se v rámci kláštera stěhovala třikrát.

Díky dobrovolníkům charity proběhla poslední větší úprava na přelomu roku 2010/2011. Knihovna byla nově seřazena. Místnost byla vyklizena a vymalována a přibyly nové regály pro knihy rezervního fondu, který činil 700 svazků a byl celý začleněn do stávajícího fondu knih.

Také proběhla celková revize a vyřazení duplikátů, tím se uvolnil prostor pro knihy nové.

Kromě těchto prací byla dokončena i elektronická databáze celého  knihovního fondu, který je zpracován v jednoduchém knihovnickém programu.

Celkový seznam knih 862 kb
- - - 85 kb