Charitní ošetřovatelská služba (CHOS)

Středisko je zdravotnickým zařízením registrovaným v registru Moravskoslezského kraje.

Hlavní myšlenkou služby je poskytnout nemocnému člověku komplexní zdravotní péči v jeho domácím prostředí, kde mu mohou být nablízku jeho nejdražší, kde má své místo. Má zde svou postel, svoje knížky, svého psa i okno, ze kterého se denně dívá ven, jak plyne čas...

Základní informace

Charitní ošetřovatelská služba nabízí úkony agentury domácí zdravotní péče, která je definována jako zvláštní ambulantní péče poskytovaná jedincům s akutním nebo chronickým onemocněním. Je poskytována v jejich vlastním sociálním prostředí.

Zahrnuje odborné služby, které poskytují kvalifikované registrované zdravotní sestry ve spolupráci s lékařem. Všechny zdravotní sestry absolvují v rámci celoživotního vzdělávání různé akreditované kurzy a semináře.

Rozsah poskytované péče je vždy určen aktuálním zdravotním stavem klienta a na základě indikace ošetřujícího lékaře.

Při plné indikaci ošetřujícím lékařem vše hradí zdravotní pojišťovna.

Péče, která není indikována ošetřujícím lékařem a není hrazena zdravotní pojišťovnou, bude  po poradě s ošetřujícím lékařem poskytována za přímou úhradu klientem.

Zapůjčujeme zdravotnické pomůcky, a to přednostně našim klientům.

Poslání a cíle

Poslání:

Profesionálně poskytovat odbornou zdravotní  péči ve vlastním sociálním prostředí klienta.

Cíle:

Spokojený klient ošetřovaný v domácím prostředí.
Zabránit komplikacím, zabránit zhoršení zdravotního a psychického stavu klienta.
Uspokojovat bio-psycho-socio-spirituální potřeby dle aktuálního stavu klienta a na základě spolupráce s ošetřujícím lékařem bez nutnosti hospitalizace.

Cílová skupina

Lidé s akutním nebo chronickým onemocněním, jejichž zdravotní stav je stabilizovaný.

Nabídka služeb

Odborné výkony poskytované zdravotními sestrami:

1. hodnocení aktuálního tělesného a duševního stavu klienta,
  2. monitorování fyziologických funkcí (měření krevního tlaku, pulsu),
  3. odběry biologického materiálu,
  4. aplikace inzulínu,nácvik a zaučování aplikace inzulínu,
  5. aplikace injekcí, infuzí,
  6. převazy a ošetření ran, bércových vředů, proleženin nebo jiných defektů,
  7. péče o permanentní cévky, výměna katetrů u žen,
  8. aplikace klyzmatu,
  9. péče o stomie,
  10. rehabilitační ošetřování,
  11. edukace v oblasti péče o nemocné.

Časté dotazy

Kolik mě bude Vaše služba stát?

Veškerá odborná zdravotní  péče ordinovaná lékařem je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

Ke stažení

Aktuality střediska

Zemřel pan Antonín Zelenka, vězeň komunistického režimu. Poslední měsíce mu pomáhaly pečovatelky a sestry našich terénních služeb

V požehnaném věku 94 let zemřel v 9. července 2021 podplukovník ve výslužbě Antonín Zelenka, vězeň komunistického režimu a porevoluční předseda opavské pobočky Konfederace politických vězňů. Poslední měsíce jeho života se o něj v domácím prostředí staraly spolu s jeho rodinou také sestry a ošetřovatelky Pečovatelské služby a Ošetřovatelské služby Charity Opava. Smutná zpráva překvapila manažerku Charity Opava Petru Thiemlovou.. „Je nám to moc líto,“ říká. „Ale jsme vděčni za to,, že jsme se s ním mohli potkat.“

Více aktualit