Vítáme Vás na stránkách Tříkrálové sbírky!
Charita Opava se opět připojila k Tříkrálové sbírce - největší charitativní sbírkové akcí v naší zemi. Její výnos každoročně putuje prostřednictvím Charity ČR na pomoc lidem v nouzi.

Letošní ročník proběhl od 1. do 14. ledna 2024.

Máme spočítáno a s radostí Vám oznamujeme, že na Opavsku darovali dárci do kasiček nebo poslali na účet neuvěřitelnou částku (k 31.1. 2024):
2 833 520 Kč.

Podrobné výsledky v jednotlivých obcích si můžete přečíst pod záložkou Výsledky Tříkrálové sbírky nebo na celostátním webu www.trikralovasbirka.cz

Děkujeme všem spolupracovníkům a dobrovolníkům.
Děkujeme také všem štědrým dárcům.

Termín Tříkrálové sbírky 2024

O sbírce

​Místa, kde můžete v Opavě přispět do statické pokladničky

Kde budou vaše dary pomáhat?

Akce pro koledníky

Soutěž o nejlepší tříkrálové foto

Proč píšeme na dveře domů K+M+B+letopočet?

Video - Jak koledovat

Návrh scénáře návštěvy Tří králů (pdf)

Výsledky Tříkrálové sbírky

Rozdělení sbírky

Kontakt na koordinátorku Tříkrálové sbírky

Termín Tříkrálové sbírky 2024

Tříkrálová sbírka 2024  bude probíhat v celé ČR od pondělí 1.ledna do neděle 14. ledna 2024. Možnost zúčastnit se koledy online a přispět na tříkrálový účet platí až do konce ledna 2024.

O sbírce

Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou akcí v České republice. Má více než dvacetiletou tradici. Do její organizace se jen na Opavsku zapojuje každoročně přibližně 1 400 dobrovolníků.
Stala se svátkem lidské vzájemnosti – koledníci v kostýmech tří králů obdarovávají zpěvem, přáním Božího požehnání a všeho dobrého v novém roce a nabízejí dárcům možnost přispět finančním darem. Tyto finanční dary pak prostřednictvím Charity ČR pomáhají tisícům potřebných.

Místa, kde můžete v Opavě přispět do statické pokladničky:

Lékárny: Lékárna  AGEL - Partyzánská 7 (Kateřinky), lékárna LEMON (v hypermarketu Albert na Olomoucké ulici), lékárna LEMON - Hlavní 120 (Žabka - Kylešovice), lékárna MG Medical Center - Ostrožná 27, Lékárna Slezské nemocnice - Olomoucká 86
Střediska Charity Opava: ředitelství - Přemyslovců 26, Mraveneček - Neumannova 3, Denní stacionář pro seniory - Kylešovská 4, Občanská poradna - Kylešovská 10, Chráněné dílny Charity Opava - Přemyslovců 37
Charitní prodejna:  obchůdek v OC Breda & Weinstein - U Fortny 10 (1. poschodí naproti poště)
Další místa: farní úřad - Almužnická 2, klubový fanshop SFC Opava v OC Breda & Weinstein

Kde budou vaše dary pomáhat?

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2024, který připadne Charitě Opava,  máme v plánu využít na pomoc seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se naše terénní služby starají v jejich domácím prostředí. Naším dalším záměrem je podpora chráněného zaměstnávání v našich chráněných dílnách. Charita Opava poskytuje také chráněné bydlení lidem se zrakovým postižením, lidem s mentálním znevýhodněním a psychicky nemocným. Část výtěžku bychom rádi využili jako spoluúčast na projektech vedoucích k rekonstrukcím chráněných bydlení tak, aby odpovídaly předepsaným standardům.

Akce pro koledníky

Pátek 5. ledna  v 18 hod. u sv. Vojtěcha na Dolním nám. – předvečer Slavnosti Tří  králů - mše svatá s požehnáním koledníkům. Bylo by hezké, kdyby děti přišly v kostýmech nebo alespoň s korunkami.

Úterý 6. února v 16 hod. v kině Mír v Opavě slavnostní vyhodnocení sbírky – losování o ceny – menší děti  stavebnice LEGO, starší děti  losování o chytrý mobil, sluchátka, reproduktory apod., vyhodnocení soutěží

Pondělí 4. března v 11 hod.bruslení na náhradní ledové ploše v Opavě
Duben 2024 (bude upřesněno) plavání v aquaparku v Kravařích.

Soutěž o nejlepší tříkrálové foto

Vyhlašujeme soutěž o nejlepší tříkrálové foto

I letos Vás čeká oblíbená soutěž o nejlepší foto z koledování v Tříkrálové sbírce! I
Jak se můžete soutěže zúčastnit? Koledníci Tříkrálové sbírky musí pořídit foto své kolednické skupinky a snímek odeslat do 20. ledna 2024 na e-mail: trikralovka-selfie@charitaopava.cz. Komise, ve které zasedne také redaktorka REGIONU OPAVSKO Tereza Pustková, bude hodnotit jak originalitu fotografie i kostýmů, tak celkový dojem. Na vítěze čekají hodnotné knižní poukázky a ty nejlepší snímky budou posléze zveřejněny v týdeníku REGION OPAVSKO.
Kromě toho budou všechny fotografie vystaveny na webu Charity Opava a promítány budou rovněž 6. února v kině Mír během slavnostního vyhlášení výsledků Tříkrálové sbírky 2024.

Proč píšeme na dveře domů K+M+B+letopočet?

V naší zemi má koledování spojené s žehnáním domů na svátek Tří králů dlouhou tradici.

Na dveře domů píšeme požehnanou křídou K+M+B+letopočet (nebo správněji C+M+B+letopočet).  U písmen se nejedná o zkratky jmen Tří králů (to dodala až lidová tvořivost), ale jde o počáteční písmena z latinského  Christus mansionem benedicat, což překládáme jako Kristus ať žehná tomuto domu – po celý rok, proto ten letopočet. Křížky pak jsou symbolem požehnání nebo také Boha Otce, Syna a Ducha svatého – nejde tedy o znaménko plus. smiley

Rozdělení sbírky

Výnos sbírky je rozdělen podle vnitřního klíče Charity ČR takto:
65 % vybraných prostředků se vrací Charitám, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na velké diecézní projekty, zůstává tedy rovněž v regionu, 10 % na rozvojové projekty v zahraničí a do krizového fondu při mimořádných událostech, 5 % na projekty Charity Česká republika, 5 % jsou zákonné režie sbírky.

Kontakt na koordinátorku Tříkrálové sbírky

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky