Fotosoutěž "Můj svět"

Fotosoutěž MŮJ SVĚT

pořádá Charita Opava

s partnerstvím společnosti

FOTOSOUTĚŽ MŮJ SVĚT ZACHYCUJE NEOPAKOVATELNÉ OKAMŽIKY A UDÁLOSTI V ŽIVOTĚ CHARIT ČESKÉ REPUBLIKY

Když jsem byl v roce 2007 osloven ředitelem Charity Opava Janem Hanušem a jedním ze zaměstnanců charitní keramické dílny Štefanem Gúberem, abych se ujal porotování fotografické soutěže MŮJ SVĚT, nemohl jsem předvídat, že se stane tak populární a že přežije.

Soutěže se účastní zaměstnanci, dobrovolníci a od šestého ročníku také klienti Charit z celé České republiky a své snímky posílají hned do několika různých kategorií, jako například „Portrét“, „Život kolem nás“ či „Jak to vidím já“. Do poroty jsem přizval svého kolegu a kamaráda Jiřího Siostrzonka, pedagoga Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, na místě třetího porotce se za dobu soutěže vystřídalo více lidí, až ho nakonec na několik posledních ročníků zaujal Zdeněk Kovářík, regionální manažer partnerské firmy Asekol pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Mnohdy není naše rozhodování jednoduché, protože hodně diskutujeme o formě i obsahu. Důraz klademe především na obsahovou a ideovou stránku fotografií. Obdivuji a vážím si všech, kteří mají odvahu zúčastnit se. Výběr fotografií, které zaujmou porotu, je potom vystaven premiérově v krásně rekonstruované Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě. Při této příležitosti jsou udělována čestná uznání výhercům jednotlivých kategorií, výstavní kolekce pak putuje po celé České republice a mnohé fotografie jsou publikovány i v tisku.

Fotografie je současný prostředek k zachycení neopakovatelných okamžiků a událostí, portrétů zajímavých lidí, krajiny. Je to paměť života.

Jindřich ŠTREIT, patron a porotce fotosoutěže MŮJ SVĚT

Aktuality střediska

Vernisáž fotosoutěže Můj svět proběhla v rodinné atmosféře (+ repo TV POLAR)

V přátelské až rodinné atmosféře proběhla 12. března vpodvečer v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě vernisáž výstavy nejlepších snímků šestnáctého ročníku fotosoutěže Můj svět. Kromě patronů soutěže Jindřicha Štreita a Jiřího Siostrzonka z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity, ředitele Charity Opava Jana Hanuše a náměstka ředitelky Slezského zemského muzea Davida Váhaly se jí zúčastnila také řada z dvanácti oceněných fotografů. Jejich snímky přibližují práci a každodenní život zaměstnanců, dobrovolníků i klientů Charit napříč Českou republikou.

Více aktualit