Knihovna křesťanské literatury

Základní informace

Knihovna křesťanské literatury je součástí Klubu svaté Anežky - dobrovolného sdružení Charity Opava.

Její sídlo je v přízemí fary minoritského kláštera při kostele Sv. Ducha v Opavě na  Masarykově třídě 39.

Knižní fond, který  je budován od roku 1990, je stále  doplňován o nové publikace. Ty jsou získávány nejen nákupem, ale i dary dárců. V současnosti nabízíme k vypůjčení 3 500 knižních titulů a také audio a audiovizuální díla.

Knihy jsou zařazeny podle žánrů: beletrie, církevní dějiny a dokumenty, dětská literatura do 10 let, literatura pro mládež, františkánská literatura, Písmo svaté, poezie, populárně naučná literatura, výchovná literatura, životopisy, stará literatura. Nabízíme také audiovizuální nosiče: magnetofonové kazety, videokazety, CD a DVD.

Elektronická databáze knihovního fondu umožňuje snadnější vyhledávání požadované literatury a zprostředkovává možnost nabídky knih na internetových stránkách.

Seznam všech knih je k nahlédnutí zde.

Seznam všech knih podle autorů je k nahlédnutí zde.

Půjčovní doba:

Středa 16.00 – 17.00
Pátek 9.30 – 10.30
Neděle 8.00 – 10.00

Provoz zajišťuje skupina dobrovolníků pod vedením Pavly Kusákové.

Čtenářské poplatky nejsou stanoveny. Je možné poskytnout dobrovolný finanční příspěvek.

Poslání a cíl

Knihovna slouží čtenářům všech generací. Tituly, které jsou zde umístěny, mohou přispívat nejen ke smysluplnému naplňování volného času, k rozšiřování znalostí, ke vzdělanosti, ale  i k zušlechťování lidských srdcí.

Čtenáři od šesti do sta let.

Nabídka aktivit

Půjčování knih a audiovizuálních nosičů.

Knihovna je součástí Klubu sv. Anežky - dobrovolného sdružení CHO, který pořádá přednášky, besedy, duchovní obnovy, zájezdy, komentované prohlídky výstav a jiné programy.

Historie

Myšlenka půjčování křesťanských knih se zrodila v mysli dobrovolníků „Služby křesťanské pomoci“ po roce 1989. Knihy se začaly shromažďovat nejprve ve skříni na chodbě minoritského kláštera a později minorité zapůjčili místnost pro zřízení této knihovny.

Započalo se s budováním od základu tím, že pan Kusák zhotovil regály na knihy a dobrovolníci, dnes již zesnulí -  Františka Matušková, Ludmila Mňačková a Josef Bitner, třídili, obalovali a seřazovali knihy, které začaly tvořit základ knihovního fondu. Velkou zásluhu na vzniku a chodu knihovny má Anička Foldynová.

Knihovna se v rámci kláštera  třikrát stěhovala.

Největší úprava knihovny proběhla v letech 2010 a 2011. Místnost byla vymalována, přibyly nové regály. Knižní fond byl nově seřazen a byla vytvořena elektronická databáze celého knihovního fondu.

V roce 2020 proběhla celková revize a vyřazení duplikátů. Tím se uvolnil prostor pro nové knihy.

Celkový seznam knih 911 kb
Celkový seznam knih podle autorů 777 kb