Založení a vznik organizace

Charita Opava je základní složkou Diecézní charity ostravsko-opavské, která jako součást Charity Česká republika je členem mezinárodního svazku Caritas Internationalis.
Charita Opava byla zřízena dne 5. 6. 1991 dekretem arcibiskupa Arcidiecéze olomoucké č. j. CZ - 11/93 podle kánonu 114 kodexu kanonického práva z r. 1983 jako účelové zařízení římskokatolické církve s delegovanou právní subjektivitou pod názvem Oblastní charita Opava. Dekretem biskupa nově vzniklé Ostravsko-opavské diecéze č. j. 7/97 byla zřízena 1. 1. 1997 Diecézní charita ostravsko-opavská, jednou z jejích základních složek se stala i Oblastní charita Opava. Změnou zřizovacího dekretu byl  25. 1. 2001 změněn název z Oblastní charity Opava na Charitu Opava.

Základní údaje o organizaci

Název organizace: Charita Opava
Sídlo: Přemyslovců 13/26, 747 07 Opava-Jaktař
Právní forma: církevní právnická osoba (evidovaná u Ministerstva kultury)
Zřizovatel: Biskupství ostravsko-opavské
Statutární zástupce: Jan Hanuš, ředitel

Poslání

Posláním Charity Opava je profesionálně poskytovat služby sociálně, zdravotně a společensky znevýhodněným lidem a zaměstnávat osoby s problémy na trhu práce.

Předmět činnosti organizace

Předmět činnosti je uveden v Rejstříku evidovaných právnických osob Ministerstva kultury ČR a ve stanovách DCHOO.
Předmětem činnosti Charity Opava je:

1. zřizování a provozování charitativních služeb, domovů, ústavů, zdravotnických zařízení, sociálních služeb, zařízení zaměřených na práci s dětmi a mládeží, na podporu rodiny, prevenci sociálně-patologických jevů a volnočasových i zájmových aktivit nebo jiných služeb a zařízení,
  2. pořádání sbírek a humanitárních a charitativních akcí za účelem pomoci potřebným u nás i v zahraničí,
  3. služby zaměstnanosti,
  4. vzdělávání,
  5. vyvíjení podnikatelských aktivit určených výhradně za účelem podpory neziskové charitativní činnosti.

Charita Opava má zaregistrováno 10 sociálních služeb, nestátní zdravotnické zařízení a řadu živnostenských oprávnění.

Sociální podnikání

V rámci své činnosti se Charita Opava přihlásila ke konceptu sociálního podnikání, který se týká chráněných dílen a Wellness centra, které zaměstnávají z více než  ¾ zaměstnance se zdravotním postižením (OZP). Celá organizace v přepočteném stavu pak zaměstnává téměř 70 % OZP. Zajištěním smysluplné práce se snažíme přispět ke zkvalitnění života lidí se zdravotním postižením a k jejich začleňování do společnosti.

Drtivá většina našich zaměstnanců je z Opavy a okolí, ale dojíždějí k nám za prací i lidé z odlehlých částí okresu Opava. Při řešení zakázek a dodávek materiálu se snažíme využívat primárně místní firmy, ale ne vždy to je z povahy věci možné.

Napříč celou naší činností klademe důraz na minimalizaci negativních environmentálních aspektů a rizik, které z naší činnosti vyplývají, a proto obnovujeme vozový park novými vozidly na CNG, snižujeme energetické ztráty našich budov, školíme naše zaměstnance v oblasti nakládání s odpady apod. Pozitivním aspektem naší činnosti je pak recyklace více jak 1000 tun vysloužilých elektrospotřebičů a dalších odpadů v Chráněné technické dílně. Na poradách jsou probírány záležitosti týkající se sociálního podniku.

V případě dosažení zisku, bude více jak 60 % reinvestováno do rozvoje podniku a společensky prospěšných cílů. Celá činnost Charity Opava je certifikována dle norem ISO 9001 a 14001.

Spolupracujeme s ostatními neziskovými organizacemi či subjekty v rámci komunitního plánování v Opavě  a jsme členy Klastru sociálních inovací a podniků SINEC.

Řízení organizace

Hospodaření organizace se řídí platnými právními předpisy. Charita Opava svou činnost financuje vícezdrojově, a to především příspěvky státu, krajů a obcí, dary, granty a příjmy z vlastní činnosti.

Organizace je řízena ředitelem jako statutárním orgánem.

Vrcholové vedení organizace tvoří ředitel. Vedení organizace sestává z vrcholového vedení, manažerů sekcí a představitele managementu jakosti a EMS.
Jménem organizace jedná ředitel CHO. Jménem organizace podepisuje ředitel. Rozsah podpisového práva ředitele je vymezen ve stanovách Diecézní charity ostravsko-opavské.

Kromě statutárního orgánu mohou určité právní úkony a podepisování za organizaci činit i jiné osoby v zaměstnaneckém poměru, které jsou k tomu pověřené vnitřní dokumentací organizace.

Organizační uspořádání

Rada Charity Opava

Působnost rady jako poradního orgánu ředitele je vymezena ve stanovách Diecézní charity ostravsko-opavské.

Členové rady Charity Opava:
Předseda: Mgr. Ivo Mludek, mludek@centrum.cz
Členové: Ing. Jan Petkov - místopředseda, Mgr. Lucie Dosbabová

Kontakty na vybrané zaměstnance

Ředitel: Jan Hanuš, tel.: 553 612 780, hanus@charitaopava.cz
Zástupce ředitele: Ing. Tomáš Schaffartzik, tel.: 553 764 057, schaffartzik@charitaopava.cz
Manažer sekce chráněného zaměstnávání: Ing. Tomáš Schaffartzik, tel.: 553 764 057, schaffartzik@charitaopava.cz
Manažerka sekce sociální pomoci: Mgr. Lucie Trunečková, tel.: 553 616 437, truneckova@charitaopava.cz
Manažerka sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení: Bc. Petra Thiemlová, DiS., tel: 553 764 084, thiemlova@charitaopava.cz
Manažerka sekce sociálních služeb: Pavlína Králová, DiS., tel.: 553 612 780, kralova@charitaopava.cz
Manažer sekce provozu, ekonomiky a personalistiky: Jan Hanuš, tel.: 553 612 780, hanus@charitaopava.cz
Vedoucí ekonomického úseku: Ing. Barbora Dostálová,  tel.: 553 612 780, dostalova@charitaopava.cz