Nastává květen, čas stavění charitní májky

28.04.2023 - Původně to byla improvizace, ze které se neplánovaně stala tradice. Řeč je o netradičním vztyčování májky pořádaném už od roku 2013 na přelomu dubna a května na dvoře ředitelství Charity Opava v Jaktaři. V letech 2021 a 2022 přinesla do našich životů mnohá omezení epidemie covidu-19 a tak jsme se při této malé interní slavnosti nemohli setkat na jednom místě. Ředitel Jan Hanuš proto v roce 2021 vymyslel způsob, jak toho přece jen dosáhnout. Na přívěsný vozík naložil vršek májky a objel s ním všechna střediska, kde věnec zaměstnanci a klienti ozdobili originálními stuhami. Akce měla takový úspěch, že v ní pokračujeme nadále. Nejinak tomu bylo i letos v pátek 28. dubna.

Vozík s věncem májky vyrazil na cestu po charitních střediscích hned ráno, prvním střediskem, které Jan Hanuš navštívil, byl Dům sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. Následovaly chráněné dílny, stacionář Mraveneček a pak všechna střediska sídlící na Kylešovské ulici, tedy Denní stacionář pro seniory, tři terénní služby, Občanská poradna a Naděje. Jak můžete vidět na fotografiích, na každé ze zastávek bylo veselo, někde se hrálo a zpívalo, někde vozík s májkou vítaly víly a čarodějnice.

Před polednem už májka, nazdobená originálními stuhami se symboly jednotlivých středisek, dorazila zpět do Jaktaře, kde ji zkušení zaměstnanci za pomocí klientů bezpečně vztyčili. Slunečné počasí vylákalo ven klienty sociálně terapeutické dílny Radost a zaměstnance ředitelství, kterým zazpívaly a zatančily děti z jaktařské Mateřské školy Sluníčko.

Májka už tedy na dvoře ředitelství Charity Opava stojí v plné kráse. Máj může začít.