Zdraví je to nejdůležitější, co máme

07.04.2009 - Dnes slaví právě zdraví svůj mezinárodní den. Můžeme jej brát jako neexistenci nemoci. Světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako „stav kompletní fyzické, mentální a sociální pohody“. Důležitá je přitom i duchovní složka života člověka. Podle této definice se ale 70–95 % lidí cítí být nezdravými.
Dnes slaví právě zdraví svůj mezinárodní den. Můžeme jej brát jako neexistenci nemoci. Světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako „stav kompletní fyzické, mentální a sociální pohody“. Důležitá je přitom i duchovní složka života člověka. Podle této definice se ale 70–95 % lidí cítí být nezdravými.


Zkuste se dnes zeptat spolupracovníka, kam by vložil zdraví na žebříčku hodnot. Nejspíš se dozvíte, že je zdraví s láskou a štěstím na předních příčkách. Příliš se ale podle svých priorit neřídíme. Některé věci lze ovlivnit jen těžko, ale za spoustu zdravotních problémů si můžeme sami.

Své osobní tipy a zkušenosti z praxe sděluje odbornice ze zdravotnické oblasti. „Jak pečovat o své zdraví… Pokud řeknu, že je důležitý zdravý životní styl – stravování v rozumné míře, omezit příjem živočišných tuků, zvýšit příjem syrové zeleniny a ovoce, mít dostatek pohybu apod., nic nového pod sluncem,“ říká vedoucí mobilní hospicové jednotky Charity Opava Libuše Smějová a dodává: „Ale co je velmi důležité a doporučuji to všem, aby v dnešní hektické době uměli odpočívat. Aby si pracovní problémy nenosili domů a snažili se věnovat rodině, koníčkům. V naší profesi je to velice těžké, protože při práci s těžce nemocným a umírajícím klientem jsme někdy vtaženi do rodiny tak těsně, že sdílíme každou emoci a někdy je problém se od toho odpoutat i doma. A proto si stanovujeme hranice, protože jinak bychom tuhle práci nevydržely dlouho dělat.“

Dobrá rada. Přejeme (nejen) dnes hodně zdraví všem čtenářům.

Děkujeme partnerům