Zámek v Neplachovicích zahájil sezónu, vystavuje zde i Charita Opava

11.06.2016 - Slavnostní otevření nových expozic odstartovalo v sobotu 11. června odpoledne zámeckou sezónu na zámku v Neplachovicích. Součástí řady výstav je také představení Charity Opava, jejíž exponáty zabírají téměř celé přízemní levého křídla zámku.

Slavnostní otevření nových expozic odstartovalo v sobotu 11. června odpoledne zámeckou sezónu na zámku v Neplachovicích. Součástí řady výstav je také představení Charity Opava, jejíž exponáty zabírají téměř celé přízemní levého křídla zámku.

Zatímco loni Charita Opava na zámku v Neplachovicích vystavovala snímky z několika ročníků fotosoutěže MŮJ SVĚT, letos zde představuje svou činnost. „Návštěvníci budou mít možnost se na velkých panelech seznámit s déle než čtvrtstoletí trvající historií Charity Opava a také se všemi jejími osmnácti středisky, která vznikla proto, aby byla k dispozici vám, občanům Opavska. I proto na výstavě najdete letáčky, které si můžete odnést, pokud byste naši službu potřebovali vy nebo vaši blízcí,“ zdůraznil na otevírání výstavy charitní radní Ivo Mludek, který také poděkoval starostce Daně Schreierové za možnost se na zámku v Neplachovicích prezentovat.

Expozice Charity Opava ale přináší i další zajímavé exponáty. Největší zájem vzbudil „elektro-retro koutek“ se starými nebo kuriózními televizemi či radiopřijímači. Ty postupně nasbírali pracovníci Chráněné technické dílny a uchránili je před rozebráním a zničením. Výstavu pak doplňují ukázky výrobků Mateřského centra Neškola či chráněných charitních dílen, které si mohou návštěvníci také zakoupit.

Návštěvníci charitní expozice se také často zastavovali před prvním informačním plakátem charitní výstavy, který zobrazuje počátky vzniku této organizace a fotografii tehdejšího opavského děkana Msgre. Josefa Veselého. Jeho ornát je totiž vystaven o patro výše v expozici liturgických předmětů ze sbírky Karla Kostery.

Zámecká sezóna je tak již v plném proudu a návštěva zámku může být přes prázdniny příjemným rodinným výletem. Kromě již zmíněných expozic totiž na zámku najdete také výstavu starých kočárků, zbraní mysliveckého kroužku, velkou expozici cukrů z celého světa o mnoho dalšího.

Děkujeme partnerům