Zámek pro knížete, Hasící i panenka Ema - Charitní výstava bude v Neplachovicích k vidění celou zámeckou sezónu

11.06.2017 - Až do poledne 10. června se zdálo, že slavnostní otevření nové sezóny na zámku v Neplachovicích, kde se se svou expozicí představují také chráněné dílny Charty Opava, zcela překazí vytrvalý liják. Kolem jedné hodiny se ale náhle mraky protrhaly a vysvitlo slunce.

V Neplachovicích si letos připomínali také 760 let od první písemné zmínky o obci a 40 let od otevření nové budovy zdejší školy. Na slavnostním zahájení, na němž starostka Neplachovic Dana Schreierová připomenula všechna výročí, občany Neplachovic přivítal také předseda Rady Charity Opava Ivo Mludek. Ten poděkoval jménem Charity Opava za možnost již potřetí vystavovat na zdejším zámku. „Cítím se zde mezi vámi vždy výborně,“ uvedl mimo jiné, „protože je nadějeplné sledovat, jak jste se rozhodli převzít váš zámek do obecní péče a staráte se o něj. Jelikož ho ale zvelebujte z vlastních zdrojů, má zatím daleko do dokonalosti vypulírovaných a nakašírovaných zámků, které vlastní stát. Ale to vůbec nevadí, naopak je to velmi příjemně, protože je poznat, že se tady žije sousedskou pospolitostí. A to je sympatičtější, než kdyby byl celý zámek ze zlata.“

Charitní chráněné dílny zde představily výstavu pod názvem „Zámek pro knížete lichtenštejnského“. Středem expozice je replika modelu již zbořeného opavského Lichtenštejnského zámku, kterou si z návštěvy Opavy letos v březnu odvezl lichtenštejnský kníže Hans Adam II. K vidění i ke koupi  jsou zde po celou sezónu dřevěné, keramické i látkové výrobky, s nimiž slaví chráněné dílny řadu úspěchů doma i ve světě. Patří mezi ně například maskot pro Lázně Klimkovice panenka Ema či plyšový dráček Hasík, vyráběný pro Hasičský záchranný sbor České republiky. Nechybí ani keramické zboží, s nímž dílny prorazily až na Sardinii, nebo keramické balíčky se zbožím, vyráběným pro pražský hotel Hilton. Charita Opava na své expozici také promítá videa, přibližující činnost a poslání všech svých středisek.

Právě otevřená zámecká sezóna trvá až do října. Výlet do Neplachovic, ať už vlakem, nebo po velmi pohodlné nové cyklostezce, tak může být dobrým tipem na prázdniny.