V Radosti bylo plno

24.02.2012 - Sociálně terapeutická dílna uspořádala v pondělí 20. ledna Den otevřených dveří. Proběhl však ve znamení obav...
Přes padesátku návštěvníků uvítali v pondělí 20. února na Dni otevřených dveří v Radosti, sociálně terapeutické dílně Charity Opava. Radost slavila dvacáté výročí od svého založení, ale tato oslava, na kterou se všichni těšili, měla chmurný podtext. Téměř nulové dotace z ministerstva práce a sociálních věcí přímo ohrožují další provoz této dílny.
 
V některých chvílích byla Radost úplně plná. Většina těch, kteří Dne otevřených dveří využili, dávali zároveň najevo svou solidaritu. Jako první přijeli v doprovodu pracovnic Domu sv. Cyrila a Metoděje nevidomí z Vlaštoviček. Nenechali si ujít příležitost seznámit se s chodem dílny a na závěr všechny nadchla návštěva odpočinkové místnosti. Vyzkoušeli si lehátka i relaxační vaky a shodli se, že by se takové vybavení hodilo i ve Vlaštovičkách. „Moc se nám líbilo, že jsme si mohli vypůjčit bubínky a trochu si zabubnovat,“ uvedl Petr Vrána z Vlaštoviček, který na různé exkurze a výlety jezdí strašně rád.
 
Podívat se přišly také vězeňkyně z opavské věznice. Návštěvu měly v rámci vycházky, ale protože Charita Opava pro ně není cizím pojmem – mnohé vyrábějí například dárky na Tříkrálovou sbírku, zajímalo je jak to zde vypadá. Se svými pedagogy pak dorazila velká skupina žáků Speciální základní školy na ulici Slezského odboje, kterou absolvovala většina klientů Radosti.
 
Kromě těchto skupin přicházeli také jednotlivci. Paní Anna přijela se svou maminkou z Kylešovic. O Dni otevřených dveří četla na internetu a svou návštěvou chtěla mimojiné podpořit úsilí opavské Charity udržet chod Radosti přes drastické snížení ministerských d otací. Obě se vyjádřily, že by byla velká škoda, kdyby se dílna musela zrušit.
 
Den otevřených dveří v Radosti natáčela Česká televize Ostrava. Reportáž proběhla ještě téhož dne, 20. 2. 2012 v Událostech v regionech. Kdo neměl možnost podívat se na ni, může kliknout na následující odkaz a na časové liště si najít hodnotu 13:14.
 
 

Děkujeme partnerům