Učíme se a sami se učíme

02.05.2008 - Zaměstnanci Charity Opava neježe se sami vzdělávají, ale své vědomosti a praxí nabyté zkušenosti na přednáškách předávají dále. Například 24. dubna se konala v aule Masarykovy střední zemědělské školy odborná konference na téma Problematika dětské mozkové obrny.
Zaměstnanci Charity Opava neježe se sami vzdělávají, ale své vědomosti a praxí nabyté zkušenosti na přednáškách předávají dále. Například 24. dubna se konala v aule Masarykovy střední zemědělské školy odborná konference na téma Problematika dětské mozkové obrny.

„Konference byla velmi odborná, probírala se například témata Vojtova metoda, Bobath koncept, což jsou rehabilitační techniky,“ uvádí Eva Dubová, sociální asistentka v Mravenečku a dodává: „Celá akce byla velmi pestrá a věřím, že některé prvky se nám podaří do systému péče u nás přenést.“

Konferenci uspořádalo Léčebné a rehabilitační centrum, s.r.o. Koordinátorkou projektu byla Mgr. Petra Kučejová, odborným garantem pak primář MUDr. Jindřich Sobotka. Mezi přednášejícími byli mimo jiné i: MUDr. Hana Barčová, Soňa Mekbibová, Dětské centrum Čtyřlístek, p.o.; MUDr. Lia Frantalová, Ambulance správného sezení Brno; Kateřina Stupňová, ZŠ pro tělesně postižené; Mgr. Petra Kučejová, Léčebné a rehabilitační centrum s.r.o., a další.

Individuální rozvoj uživatele je jedním z cílů Denního stacionáře pro děti Mraveneček. Znamená to, že po zajištění základních potřeb je to jistá nadstavba, plus, snaha o posun dopředu. Vychází se ze spolupráce s uživatelem a rodiči při stanovování jednotlivých cílů individuálního rozvoje. K této snaze o rozvoj zaměstnanci používají specifické metody např. fyzioterapie, hydroterapie, bazální stimulace a další.

„Věřím, že po této přednášce s námi budou i nadále v systému péče o děti a mládež s mentálním s postižením v Opavě počítat,“ uvedl Hynek Závorka, vedoucí Mravenečku. „V rámci všech přednášek se část prezentace kolegyně vymykala – byla velmi osobní a měla částečně i jisté poselství. To bylo ve chvíli, kdy mluvila o usnadňované komunikaci, která pomáhá dětem se vyjádřit a hovořit i o věcech skrytých uvnitř člověka.“

Děkujeme partnerům