Účastníci setkání na Prašivé pomohli sbírkou

10.07.2012 - Účastníci tradičního setkání dětí s biskupem přinášeli na Prašivou potraviny pro klienty Chráněného bydlení Charity Opava. Patří jim velký dík
Tradiční setkání dětí a biskupa Františka Václava Lobkowicze v režii Katechetického a pedagogického centra Biskupství ostravsko-opavského se uskutečnilo počátkem července v areálu Kamenité a na hoře Prašivá. Setkání bylo zaměřeno, stejně jako v minulém roce, na mezigenerační vztahy mezi vnoučaty a prarodiči. Jenže loni pršelo a na program, na který se všichni těšili, nedošlo. Kvůli počasí bylo setkání hned po mši ukončeno.
 
Proto se na přání mnoha lidí letošní setkání uskutečnilo ve stejném duchu a pod téměř stejným názvem – „Babičko, dědečku, vyprávěj ještě jednou“. Tentokrát to vyšlo. V loňském roce bylo „vstupenkou“ na akci klubíčko příze Sněhurka, z níž seniorky z Klubu svaté Anežky – dobrovolného sdružení Charity Opava pletou obvazy pro malomocné. A právě pro ně tuto sbírku pracovnice Katechetického a pedagogického centra zorganizovaly. Klubek se vybralo 1219 kusů a pletařky, pro které je financování této bohulibé činnosti dost náročné, mohly plést.
 
Na hoře Prašivé probíhal program na čtyřiadvaceti stanovištích. Hned to první, nazvané „Pomáháme s babičkou“, náleželo našim třem dobrovolnicím – paní Kleinové, paní Jelenové a paní Adamcové, které předváděly, jak se obvazy pletou.
 
Také letos se na Prašivé konala sbírka pro Charitu Opava. Tentokrát se sbíraly potraviny pro klienty Chráněného bydlení, kteří trpí dušením onemocněním. Manažer Sekce sociálních služeb Hynek Závorka na Prašivé převzal celkem třináct krabic s trvanlivými potravinami, z nichž budou klienti vařit, ať už přímo na středisku v rámci aktivit, nebo také ve svých domovech.
 
Jedním z účastníků akce byl také farář z Dobré a rodák ze Skřípova - Otec Bohumil Vícha, který celou akci zdokumentoval a tři fotografie z Prašivé nám poskytl na náš web. Otec je náruživý fotograf a jeho fotografie z různých akcí si můžete prohlédnout na http://bvi.rajce.idnes.cz, http://facebook.com/BohumilVicha nebo na http://www.signaly.cz/BohumilVicha.  Otec Bohumil se rovněž sám zapojil do sbírek. Loni nakoupil on a také jeho farníci větší množství klubíček Sněhurky, letos daroval do sbírky zdravé bylinkové čaje za tisíc korun.
 
Ze srdce děkujeme - všem známým z Katechetického a pedagogického centra Biskupství ostravsko-opavského, především paní Evě Muroňové a paní Jarmile Plačkové, Otci Bohumilu Víchovi i všem neznámým, kteří se na Prašivé podělili o to, co mají a pomohli mnoha lidem, k nimž osud nebyl nakloněn. 
 
 

Děkujeme partnerům