Tříkrálový pochop pocukroval sníh

07.01.2009 - Bílé vločky, zvuky bubnů a průvod několika stovek diváků doprovodili první Tříkrálový průvod v Opavě. Charita Opava jej připravila ve spolupráci se Slezským divadlem jako netradiční slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky 2009.
Bílé vločky, zvuky bubnů a průvod několika stovek diváků doprovodili první Tříkrálový průvod v Opavě. Charita Opava jej připravila ve spolupráci se Slezským divadlem jako netradiční slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky 2009.


Po fanfárách a úvodní písni Dětského pěveckého sboru Domino, se slova ujal moderátor akce Zdeněk Pavlíček. Ze schodů divadla oslovil slovutné občany krásného města Opavy a přivítal ředitele Charity Opava Jana Hanuše, aby řekl pár slov k letošní Tříkrálové sbírce. „Nejprve chci poděkovat všem, že jste se tady sešli, i když se nad námi rozsypala sněhová peřina a o teplu se taky zrovna hovořit nedá,“ zažertoval pan ředitel. „Letošní sbírka je určena všem seniorům, o které se starají ve střediscích Charity Opava, jako je Hospicová mobilní jednotka Pokojný přístav, Pečovatelská a Ošetřovatelská služba, a taková školka pro starší občany – Denní stacionář pro seniory. Chceme všem těmto klientům zkvalitnit jejich život a umožnit, aby co nejlépe fungovali ve svém přirozeném prostředí, doma. Koledování není jen o penězích, i když jsou důležité a moc pomůžou, ale o přinesení požehnání do našich domovů.“

Ale to už se v kočáře taženém koněm pomalu blížili Tři králové a zaujali svým vystoupením nejen dětské diváky. „Doprovoďme teď průvodem Tři krále společně k Betlému, který očekává příchod našeho průvodu na Dolní náměstí,“ vyzval všechny pan Pavlíček. Průvod se odebral za kočárem za doprovodu bubenického souboru Boris. Bylo nádherné pozorovat jak děti v převlecích za Tři krále pochodovali za kočárem. Za doprovodu písní se průvod několikrát zastavil až postupně došel na Dolní náměstí. Zde je čekal živý Betlém pod širým nebem. Koledníčci se dočkali scénky předávání darů Třemi králi novorozenému Králi. Poté spirituál Charity Opava otec Mieczyslaw Augustynowicz požehnal koledníčkům, aby přinášeli své poselství do všech domácností. Děti zakončily průvod opět zpěvem.

Díky za bezproblémový průběh akce patří pořadatelům, paní režisérce Janě Pletichové Andělové, účinkujícím hercům: Petru Klimešovi, Martinu Táborskému, Jakubu Stránskému, dále Městské Policii Opava i všem divákům. Vykouzlili jste báječnou atmosféru! Děkujeme.

Děkujeme partnerům