Tři králové vybrali přes 1 milion korun!

18.01.2008 - Boží požehnání a označení veřejí K+M+B+2008 přinášeli na Opavsku během minulého týdne tříkráloví koledníci. Jako připomínku své návštěvy nechávali v domácnostech malý cukr s poděkováním a také snad i dobrý pocit ze společné pomoci opavským seniorům, kterým byla letošní sbírka určena.
Boží požehnání a označení veřejí K+M+B+2008 přinášeli na Opavsku během minulého týdne tříkráloví koledníci. Jako připomínku své návštěvy nechávali v domácnostech malý cukr s poděkováním a také snad i dobrý pocit ze společné pomoci opavským seniorům, kterým byla letošní sbírka určena.

V původním biblickém příběhu přišli mudrcové (králové) do Betléma, aby se poklonili Spasiteli, který se narodil ve chlévě. Donesli dary: zlato, kadidlo a myrhu. Dnešní koledníci již nehledají krále králů, ale přinášejí jeho požehnání do příbytků lidí. Připomínají, že i dnes máme mezi sebou chudobné lidi a ty, kteří potřebují naší pomoc. Koledníci tedy i letos přijímali dary pro Charitu Opava.

„V loňském roce jsme díky Tříkrálové sbírce mohli zakoupit speciální zdravotnické přístroje a pomůcky pro ošetřovatelskou službu, která slouží pacientům v domácnostech,“ přiblížil účel sbírky Jan Hanuš, ředitel opavské charity. „Také letos výtěžek použijeme na zkvalitnění péče pro seniory,“ vysvětluje, nač budou vaše dary použity letos.

Do opavské charity volala jedna paní a zjišťovala kdo u ní koledoval. Prý to byl pán asi 30 let starý s dvěmi dětmi a malou holčičkou Márií. Ta tak krásně zpívala, že paní byla uchvácená jejím zpěvem. Jenže paní koledníky neznala a tak volala do charity, kdo že to vlastně byl. Když zjistila vše potřebné, poslala jim jako zvláštní poděkování čokolády. Poté ovšem volal vedoucí oné kolednické skupinky, kdo že je ta paní, která jim poslala čokolády. Když se dověděl vše potřebné, spojil se s onou paní a za všechny poděkoval. Poděkovat se přece patří, no ne?

Koledníky jste mohli potkat nejen v Opavě, ale i celkem v 71 obcích a městských částí Opavska. Někde chodila skupinka jedna, někde dvě a více. Celkem koledovalo přes 600 koledníků. Nejmladšímu koledníčkovi Terezce byly 3 roky a nejstarší koledník pan Zimmermann z Branky u Opavy oslaví v nejbližších dnech krásných 81 let.

„Tak jako loni i letos chceme Tříkrálovou sbírkou pomoci tam, kde cítíme největší potřebu - a to je u seniorů.,“ dodává Jan Hanuš. „Chystáme se pořídit infuzní pumpu a lineární dávkovač opiátu pro mobilní hospic Pokojný přístav a další zařízení jako je elektrická polohovací lůžka s příslušenstvím, vozík pro invalidy, toaletní křeslo a senior křesla, které budou používat také pečovatelská a ošetřovatelská služba.“

„Musím říci, že mne výsledek sbírky mile překvapil. Letos jsme sice vybrali o něco méně, než loni, ale důvodem je, že jsme mnohé obce například Pustou Polom, Háj ve Slezsku, Kyjovice a další přenechali nově vzniklé Charitě Hrabyň,“ zhodnocuje sbírku Mária Durkáčová, koordinátorka sbírky. „Také jsem poznala v okolí Opavy lidi ochotné pomoct dobré věci. Tímto všem děkuji za pomoc při organizování letošní sbírky.“

Díky vaši štědrostí se letos vybralo 1.135.700 korun.
Z této částky zůstane Charitě Opava 65 %, tedy tj. 738.205 korun.
DĚKUJEME!


Děkujeme partnerům