Tři králové opět zaklepou na vaše dveře

26.12.2014 - Od 1. do 14. ledna 2015 proběhne na Opavsku tak jako v celé republice Tříkrálová sbírka. V Opavě to bude již po patnácté. V té loňské se vybralo více než 1,5 milionu korun, což byla největší částka za celou historii sbírky. Výsledky letošní Tříkrálovky by měly být známy koncem ledna.

Od 1. do 13. ledna 2015 proběhne na Opavsku tak jako v celé republice Tříkrálová sbírka. V Opavě to bude již po patnácté. V té loňské se vybralo více než 1,5 milionu korun, což byla největší částka za celou historii sbírky. Výsledky letošní Tříkrálovky by měly být známy koncem ledna.

Vykoledované peníze z Tříkrálové sbírky již tradičně z největší části zůstávají přímo v místě, kde se vyberou. Loni za ně Charita Opava mohla nakoupit kupříkladu přístroje, které umí utišit bolest nemocným a hospicovým pacientům, nebo vybudovat další byty pro hendikepované lidi z Opavska. Potřebným lidem z Opavska budou sloužit také dary ze sbírky letošní, plánujeme za ně pořídit například auto, které bude rozvážet kompenzační pomůcky pro zdravotně postižené a seniory, zdravotnický materiál pro mobilní hospic Pokojný přístav či rekonstruovat prostory pro rozšíření služeb pro hendikepované klienty.

Do ulic Opavy a okolních obcí vyráží kolem tisíce koledníků, letos se ale organizátoři podle slov koordinátorky Tříkrálové sbírky v Charitě Opava Marie Gilíkové potýkali s úbytkem koledníků přímo v Opavě. Důvodem je skutečnost, že původní a osvědčení koledníci vyrůstají z dětských let, ale dorost se místo nich neobjevil. „Klidně bych v Opavě uvítala dvojnásobek koledníků,“ říká Marie Gilíková.

Tříkrálová sbírka, to není jen samotné koledování, ale také celá řada doprovodných akcí, které probíhají nejen v lednu, ale také během dalších měsíců. Patří mezi ně oblíbený Tříkrálový průvod, který v Opavě vyrazí v pondělí 5. ledna 2015. Otevře ho v 15 hodin požehnání koledníčkům v kostele sv. Vojtěcha na Dolním náměstí a pak bude pokračovat za hlasitého doprovodu bubenického orchestru Boris na Horní náměstí, kde na všechny čeká divadelní představení. „Bylo by pěkné, kdyby koledníci dorazili již kostýmech a podpořili tak slavnostní atmosféru průvodu,“ vyzývá Marie Gilíková. Pro koledníky je také připravena atraktivní soutěž o šest chytrých mobilů HTC Desire 510 a řada dalších atrakcí, například soutěž o nejkrásnější kometu, promítání filmu v kině Mír či bruslení na zimním stadionu v Opavě.

Program Tříkrálovky najdete v přiloženém pdf.