Třetí „Den jinak“ pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení

28.08.2018 - Zdraví lidé nejspíše ani netuší, jak velkým dobrodružstvím může být pro člověka s handicapem výprava třeba jen pár kilometrů od domova. V pořadí již třetí takový výlet absolvovali o prázdninách klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Na výlet je opět poslali drobní sponzoři a firma Teva v rámci akce „Zažít den jinak“.

Zdraví lidé nejspíše ani netuší, jak velkým dobrodružstvím může být pro člověka s handicapem výprava třeba jen pár kilometrů od domova. V pořadí již třetí takový výlet absolvovali o prázdninách klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Na výlet je opět poslali drobní sponzoři a firma Teva v rámci akce „Zažít den jinak“.

Lidé s psychickým a duševním onemocněním, kteří jsou klienty Chráněného a podporovaného bydlení, žijí často vinou svého onemocnění na hranici chudoby. Na to, aby si dopřáli byť jen krátký obyčejný výlet, většinou nemají prostředky. Tři letošní cesty  jim umožnily sponzorské dary z akce "Zažít den jinak", která nesla heslo „Pošlete je na výlet!“

Po návštěvě ostravské ZOO a prohlídce výstavy ve Velkém světě techniky v Ostravě se v srpnu vypravili na vodní nádrž Kružberk. „Jeli jsme autobusem z Opavy do vesnice Kružberk, odkud jsme šli trasu údolím řeky Moravice kolem horolezeckých cvičných skal, tam jsme navštívili Weisshunovou jeskyni, pak jsme pokračovali stoupáním pod zříceninou Kružberský hrad až na korunu hráze vodní nádrže Kružberk, kde se natáčel oblíbený seriál Velké sedlo, tam jsme si užili skvělé výhledy na údolí Moravice i celou vodní nádrž,“ vrací se k výletu vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Kateřina Víchová. Z hráze pak výprava sestoupila po červené turistické trase k penzionu Velké Sedlo, kde si všichni mohli díky sponzorům dopřát kávu a kofolu. Mlýnskou stezkou pak pokračovali kolem Moravice i po úzkých dřevěných lávkách nad řekou a doputovali až k areálu Davidova mlýna, kde už je čekala malá ZOO, lanové centrum, rybníky a hlavně restaurace s hlavním bodem programu – slavnostním obědem. „Objednali jsme se například pstruha na bylinkách nebo svíčkovou a klienti byli maximálně spokojeni. Pak už následovala jen krátká procházka po vesnici Kružberk a bezpečná jízda autobusem přes Vítkov a Melč do Opavy. Počasí nám přálo, občerstvení bylo vynikající. Ještě jednou děkujeme všem sponzorům, kteří nám tento výlet umožnili,“ dodává Kateřina Víchová.

V projektu se podařilo vybrat celkem 22.760 korun, přičemž částkou 2.330 korun přispěli zaměstnanci Charity Opava skrze portál Darujme.cz a 430 korun se vybralo na koncertu skupiny Naděje pro Chráněné a podporované bydlení. Zásadní částku 20.000 korun pak darovala společnost Teva Czech Industries s.r.o.

Děkujeme partnerům