Sponzoři poslali klienty s psychickým onemocněním hned na dva výlety

17.05.2018 - Ne jeden, ale hned dva dny mohli prožít „jinak“ klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Na výlety do ostravského Velkého světa techniky a ZOO Ostrava je poslali v rámci akce „Zažít den jinak“ drobní sponzoři a firma Teva.

Ne jeden, ale hned dva dny mohli prožít „jinak“ klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Na výlety do ostravského Velkého světa techniky a ZOO Ostrava je poslali v rámci akce „Zažít den jinak“ drobní sponzoři a firma Teva.

Lidé s psychickým a duševním onemocněním, kteří nacházejí pomoc v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné, žijí často vinou svého onemocnění na hranici chudoby. Na to, aby si dopřáli například výlet či krátkou rekreaci, která by měla na jejich zdravotní stav velmi blahodárné účinky, jim už peníze nestačí. Nyní jim to umožnily sponzorské dary akce Zažít den jinak, která nesla heslo „Pošlete je na výlet!“

První výlet absolvovalo deset klientů s doprovodem již v první polovině dubna. Tříhodinová prohlídka výstavy ve Velkém světě techniky sice byla vyčerpávající, ale příjemná. Klienti si zkoušeli experimenty v sekci fyzicky, vesmíru, lidského těla, zvířecího těla a jídla. „Jídlem se také pokračovalo, domluvený oběd ve vedlejší budově byl výborný. Lahodná brokolicová polévka a vepřový řízek se sázenými vejci s bramborem všem chutnal,“ dodává pracovnice chráněného bydlení Lucie Kubášková. V nedalekém Forum Nová Karolina pak všechny ještě čekala slíbená svačina. „Někteří si dali laskominu a kávu, k tomu zmrzlinu, a jak říkali, po dlouhé době se nemuseli dívat na ceny,“ připomíná Lucie Kubášková.

V projektu se podařilo vybrat celkem 22.760 korun, přičemž 2.330 korun přispěli zaměstnanci Charity Opava skrze portál Darujme.cz a 430 korun se vybralo na koncertu skupiny Naděje pro Chráněné a podporované bydlení. Zásadní částku 20.000 korun pak darovala společnost Teva Czech Industries s.r.o. A to stačilo k tomu, aby se klienti Chráněného a podporovaného mohli v pátek 11. května vypravit ještě na druhý výlet. Tentokrát si díky pomoci dobrých lidí i společenské odpovědnosti firmy Teva mohli zpestřit stereotyp svého každodenního nelehkého života návštěvou ostravské ZOO.

„Za možnost obou výletů byli všichni nesmírně vděčni a stále nám děkovali,“ říká vedoucí střediska Kateřina Víchová a dodává, že díky patří především těm, kteří na akci přispěli.

Děkujeme partnerům