Recyklujeme s EKOLAMPEM: loni to bylo až 734 tun světelných zdrojů

01.04.2016 - Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů. Vyplývá to z výsledků loňského hospodaření společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení a která spolupracuje také s Chráněnými technickými dílnami Charity Opava.

Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů. Vyplývá to z výsledků loňského hospodaření společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení a která spolupracuje také s Chráněnými technickými dílnami Charity Opava.

„Představuje to téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů,“ bilancuje působení kolektivního systému Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Čechům se daří dosahovat nadstandardní míry recyklace „úsporek“: „Již nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které Česká republika teprve chystá zavést,“ dodává Zuzana Adamcová. V 734 tunách světelných zdrojů může být obsaženo více než 25 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. Právě rtuť je však třeba ekologicky zpracovat. „Tak velké množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou slapských přehrad či 79 Máchových jezer,“ dodává Zuzana Adamcová.

Nejvíce úsporek se sebralo v Praze, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Nicméně, v přepočtu sesbíraných světelných zdrojů na jednoho obyvatele je ve sběru lídrem Královéhradecký kraj a Praha, kde lidé odevzdali dvojnásobek úsporek než na jihu Moravy, Pardubicku, Ústecku či Vysočině. V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet meziročně klesá ve prospěch úspornějších typů osvětlení: kompaktních zářivek (28 %) a LED světelných zdrojů (10 %). Na jednu domácnost připadá průměrně patnáct světelných zdrojů, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty. V Česku je nyní k dispozici přes 4200 sběrných míst. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích vytváří pracovní příležitosti pro lidi, kteří si na volné trhu práce obtížně hledají zaměstnání. Jsou to převážně občané se zdravotním znevýhodněním, lidé s nízkým vzděláním a ve věku nad 50 let. Svým programem je zaměřena na zpracování klasických i nebezpečných odpadů, zejména elektroodpadu a nabízí skartaci dokumentů včetně jejich odvozu. Přispívá k řešení problému ekologické likvidace odpadů v opavském regionu.

Děkujeme partnerům