Radost šije pro obchod DNO PYTLE

15.09.2017 - Klienti sociálně terapeutické dílny Radost šijí znovupoužitelné pytlíky pro bezobalový obchod DNO PYTLE.

Od konce července mohou Opavané, kteří chtějí být šetrní k životnímu prostředí, nakupovat celou řadu potravin a surovin bez obalu. Do znovupoužitelných nádob, pytlíků nebo sáčků vám v nově otevřeném bezobalovém obchůdku DNO PYTLE prodají vločky, mouky, těstoviny, rýži, luštěniny a celou řadu dalších surovin. A od září pro tento obchůdek šijí znovupoužitelné látkové pytlíky klienti sociálně terapeutické dílny Charity Opava Radost.

Bezobalové obchody jsou novým trendem, u jehož počátku stála pražská nezisková společnost BEZOBALU, jejíž motto zní „Kupujte jídlo, ne odpad“. „Myšlenka, že zde mohou nakupovat lidé, jejíchž životním stylem je produkovat co nejméně odpadu, nám přišla hodně zajímavá,“ říká vedoucí Radosti Lucie Lichá. „A hned nás také napadlo, že by znovupoužitelné pytlíky mohli šít naši klienti,“ dodává. Oslovila proto majitelku obchodu DNO PYTLE Markétu Svobodovou a jejího manžela. „K naší radosti paní Markéta souhlasila a domluvili jsme se, že během září doručíme naši první zakázku.“

Se zakázkou se v Radosti museli poprat, ale tak jako vždy se pro nový úkol nadchli. Vymýšleli, jak mají pytlíky vypadat, vybírali látky, šili potřebné štítky. Pytlíky pro první dodávku nakonec ušili dva šikovní klienti Radosti Jiří a Petr společně s pracovnicemi Luckou Lenkovou a Yvonou Mladou. „A kdejaká žena by mohla závidět, jak to klukům šlo. Výsledek stojí za to a my doufáme, že se pytlíky budou líbit, prodávat a dělat lidem radost,“ dodává Lucie Lichá.

V obchůdku DNO PYTLE na Dolním náměstí v Opavě můžete nakoupit do znovupoužitelných obalů, které si donesete z domova nebo koupíte přímo v prodejně, například ořechy, semínka, sušené ovoce (pouze přírodní nesířené a bez přidaných cukrů), obiloviny, vločky, mouky, těstoviny, rýže, luštěniny, dochucovadla jako sůl, cukr nebo sušenou třtinovou šťávu, koření, kvašenou zeleninu - vegan, raw, kávu nebo i čerstvé ovoce v bedýnce.

Více informací najdete na této webové stránce:

http://www.bezobaluopava.cz/

Děkujeme partnerům