Příhraniční spolupráce s Polskem zahájena

18.05.2009 - „Kultura, vzdělávání a rekreace jako základ polsko-českého partnerství osob se omezenou způsobilostí“ je název projektu, v rámci kterého je umožněno osobám s duševním onemocněním navštívit kraj Černichów. Partnerem polského zařízení Paňstwowy Zakľad Opiekuňczo – Leczniczy v Miedzybrodziu Bialskim je Charita Opava, konkrétně její středisko Chráněné a podporované bydlení. Máme za sebou první úspěšný pobyt v Polsku.
„Kultura, vzdělávání a rekreace jako základ polsko-českého partnerství osob se omezenou způsobilostí“ je název projektu, v rámci kterého je umožněno osobám s duševním onemocněním navštívit kraj Černichów. Partnerem polského zařízení Paňstwowy Zakľad Opiekuňczo – Leczniczy v Miedzybrodziu Bialskim je Charita Opava, konkrétně její středisko Chráněné a podporované bydlení. Máme za sebou první úspěšný pobyt v Polsku.

Polská strana připravila 12. až 14. května bohatý program v překrásném prostředí Beskyd. V okolí města Žywiec se nachází mnoho vodních ploch a jsou zde příležitosti k aktivní i pasivní relaxaci. Toho využili organizátoři projektu, kteří vědí své o tom, že lidé s duševním onemocněním často přístup k takovým možnostem nemají.

Kromě relaxace si klienti z obou stran hranice mohli změřit síly ve sportovním klání. Skupinové i individuální soutěže byly přichystány tak, aby se jich mohli účastnit všichni podle své tělesné kondice. Skupina Poláků byla silnější, ale v individuálních disciplínách jsme byli vítězi my. Nechyběl ani tanec, táborák či výlety na jezeře a lanovkou. Jedno večerní setkání pracovníků bylo zaměřeno na seznámení partnerů a diskusi o péči pro duševně nemocné v Polsku a Česku.

„Byli jsme rádi, že jsme mohli jet, škoda, že už odjíždíme,“ocenil pobyt jeden z klientů.

Děkujeme partnerům