Přednáška poradí jak na duševní nemoc

06.10.2014 - Až 75 % lidí, kteří trpí sociální fobií, nebo 40 % lidí, kteří mají deprese či panickou poruchu, nevyhledá nikdy v životě odbornou lékařskou pomoc. Vyplývá to z údajů Centra advokacie duševně postižených. Důvodem je přetrvávající stigmatizace osob, které trpí duševní nemocí – okolí je většinou ihned bez patřičných znalostí a zkušeností zařadí do kolonky „blázni“.

Až 75 % lidí, kteří trpí sociální fobií, nebo 40 % lidí, kteří mají deprese či panickou poruchu, nevyhledá nikdy v životě odbornou lékařskou pomoc. Vyplývá to z údajů Centra advokacie duševně postižených. Důvodem je přetrvávající stigmatizace osob, které trpí duševní nemocí – okolí je většinou ihned bez patřičných znalostí a zkušeností zařadí do kolonky „blázni“.

Změnit či odbourat tyto předsudky se snaží akce Týdny pro duševní zdraví, která letos vstupuje do svého jubilejního 25. ročníku. Zúčastní se jí i Charita Opava, jejíž středisko Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné uspořádá ve čtvrtek 23. října veřejnou přednášku pod názvem Jak se vyrovnat s duševní nemocí. Přednášku a následnou besedu povede Světlana Soldánová, bývalá klientka Chráněného bydlení pro duševně nemocné, která dnes pracuje v sociálně rehabilitačním centru Zahrada 2000 v Jeseníku jako peer konzultantka, tedy sociální pracovník, který má vlastní zkušenost s duševním onemocněním. V případě bývalé učitelky Světlany Soldánové se jednalo o schizofrenii, která jí byla diagnostikována v roce 2003. Za jedenáct let své cesty s tímto onemocněním byla čtyřikrát hospitalizována a dvakrát bydlela v chráněném bydlení dvou různých sociálních organizací.

„Můj postoj k mé nemoci nebyl vždy tak přijímající a smířlivý,“ říká Světlana Soldánová. „Když mi před jedenácti lety sdělili diagnózu, odmítla jsem ji přijmout. Osm let trvalo, než jsem získala na svou nemoc náhled. Pomohlo mi v tom také sdílení příběhů s jinými lidmi, zpočátku jsem jak houba nasávala zkušenosti druhých, pak přišel okamžik, kdy jsem byla schopna se otevřít a mluvit o svých zkušenostech s nemocí sama,“ dodává Světlana, která chce dát svým příběhem lidem s duševním onemocněním naději, že i když situace vypadá zprvu beznadějně, nic není ztraceno a změna je možná.

Akce, uspořádaná Charitou Opava v rámci oslav 25 let výročí od jejího založení, proběhne ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací OKO a navštívit ji můžete v Obecním domě na Ostrožné ulici v Opavě od 16 hodin. Vstup je zdarma, Charitní přednáška je podle slov Světlany Soldánové určena všem, kteří hledají motivaci a naději, ale i jako pozitivní zpětná vazba pro odborníky.

Děkujeme partnerům