Otočné vidle zkvalitní a usnadní práci zdravotně postiženým

14.07.2010 - Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích bude mít nové otočné vidle. Přispěla na ně Nadace OKD a Moravskoslezský kraj...
Chráněná technická dílna Charity Opava sídlí ve Velkých Hošticích a je zaměřena především na demontáž a separaci odpadů, především pak na zpracovávání vyřazených elektrospotřebičů.
 
Ročně se zde zpracuje více než pět set tun odpadu, který se třídí, rozebírá a ukládá do ohradových palet, takzvaných gitterboxů. Obsah těchto palet pak tvoří například železo, kabely, různé tištěné spoje a další odpad a zaměstnanci musí gitterboxy ručně vyprazňovat a odpad naložit do velkoobjemových kontejnerů. Je to těžká práce, kterou vykonávají hlavně lidé se zdravotním postižením či znevýhodněním. Jak uvedl zástupce ředitele Charity Opava Tomáš Schaffartzik, při tak namáhavé ruční práci je nebezpečí nejrůznějších úrazů.
 
Nyní bude manipulace s vytříděným odpadem snazší a bezpečnější. V červnu totiž podpořila Nadace OKD částkou 65 tisíc korun charitní projekt na pořízení otočných vidlí k vysokozdvižnému vozíku, který byl zakoupen loni. „Pro naše zdravotně postižené zaměstnance je to dobrá zpráva, díky vidlím odpadne ruční vybírání většiny gitterboxů,“ uvedl Tomáš Schaffartzik a dodal, že Nadace OKD pomáhá realizovat dobré myšlenky a kvalitní projekty. Není to poprvé, co Charitě Opava Nadace OKD pomohla. V loňském roce mohla díky její dotaci  v Chráněné technické dílně ve Velkých Hošticích proběhnout rozsáhlejší rekonstrukce.
 
Vidle budou spolufinancovány z rozpočtu Moravskoslezského kraje, který přispěl stejnou částkou, tedy dalšími 65 tisíci korunami.
 
Oběma dárcům děkujeme.

Děkujeme partnerům