Otevíráme POKOJNÝ PŘÍSTAV, charitní hospicovou péči

30.03.2007 - Možná jste to také prožili. Někdo vám velmi blízký je vážně nemocný. Nesmírně si vážíte chvil, kdy jej v nemocnici můžete navštívit a všemožně se snažíte věnovat mu ze svého života co nejvíce. A pak jednoho dne přijde úlek, když na chodbě potkáte pány, kteří se starají již o zemřelé. Někdy následuje úleva, když zjistíte, že váš drahý ještě žije. A někdy také ne.
Možná jste to také prožili. Někdo vám velmi blízký je vážně nemocný. Nesmírně si vážíte chvil, kdy jej v nemocnici můžete navštívit a všemožně se snažíte věnovat mu ze svého života co nejvíce. A pak jednoho dne přijde úlek, když na chodbě potkáte pány, kteří se starají již o zemřelé. Někdy následuje úleva, když zjistíte, že váš drahý ještě žije. A někdy také ne.

Mnozí obyvatelé Opavy a blízkého okolí by přivítali možnost mít své těžce nemocné blízké doma a být s nimi až do posledních chvil jejich života. Zdravotní stav dotyčného a zaměstnání rodinných příslušníků jim to často nedovolí. Velmi dobře rozumíme jejich starostem a trápením. A právě pro ně nyní v Charitě Opava rozšiřujeme nabídku služeb o Charitní hospicovou péči, která nese název POKOJNÝ PŘÍSTAV. Inspirací pro toto pojmenování byl citát sv. Ambrože: „Spravedlivým jest smrt pokojným přístavem.“ Nová a velmi potřebná služba začíná již tento měsíc, její vedoucí se stala Libuše Smějová, která má s péčí o pacienty v domácím prostředí bohaté zkušenosti.

Smyslem hospicové péče je v domácím prostředí ošetřovat klienty v terminálním stádiu jejich onemocnění tak, aby mohli i v posledním období svého života zůstat doma v kruhu svých blízkých. Pozornost věnujeme všem čtyřem rozměrům lidského života: fyzickému a psychickému spolu se sociálními i duchovními potřebami. Klient může službu využívat dlouhodobě i krátkodobě, vždy podle aktuálního zdravotního stavu a individuálních potřeb.

Jsme připraveni vám poradit na tel. 737999979. Naše zdravotní sestry spolupracují s obvodním lékařem i onkologem. Profesionálně si poradí s aplikací injekce, podáváním analgetik dávkovači, aplikací infúze, ošetřováním stomií, podáváním výživy či s převazy ran. Náš sociální pracovník pak zajistí například pomoc při vyřízení příspěvku na kompenzační pomůcky, podání žádosti o zvýšení příspěvku na bezmocnost apod. Nemocnému i rodině také poskytneme psychickou podporu. Z kompenzačních pomůcek zajistíme zapůjčení polohovací postele, toaletního křesla, mechanického vozíku, chodítka či sedáku do vany.

„Onkologických pacientů přibývá,“ osvětluje Libuše Smějová důvod, proč se opavská charita na otevření Charitní hospicové péče dlouhodobě připravovala. „Zaměstnanci se účastnili seminářů pořádaných hospicem v Rajhradě, prošli mnoha školeními věnovaných péči o pacienty v terminálním stádiu, počítáme se spoluprací s podobným zařízením v Ostravě. V odborné přípravě jsme udělali maximum a věřím, že klienti budou s našimi službami spokojeni,“ dodává.

Děkujeme partnerům