Opavští basketbalisté a klienti Radosti jsou jeden tým (aktuálně přidána televizní reportáž)

27.01.2017 - Basketbalový klub Opava a Charita Opava jsou od pátku 27. ledna jeden tým. Trenér opavských basketbalistů Petr Czudek a jeho mužstvo pozvali na trénink klienty charitní sociálně terapeutické dílny Radost s šlo jim to dohromady víc než skvěle.

Basketbalový klub Opava a Charita Opava jsou od pátku 27. ledna jeden tým. Trenér opavských basketbalistů Petr Czudek a jeho mužstvo pozvali na trénink klienty charitní sociálně terapeutické dílny Radost s šlo jim to dohromady víc než skvěle.

Petr Czudek připravil pro téměř čtyři desítky klientů Radosti velké překvapení hned na začátek setkání, když každému předal speciální žlutý dres s logy BK Opava a Charity Opava a sloganem „Držíme si palce“. Na klienty Radosti pak čekaly ve skvěle připraveném programu celkem čtyři tréninková stanoviště, kde se jim věnovali opavské basketbalové hvězdy a učily je driblovat nebo házet na koš. Ohromné nadšení klientů Radosti bylo nesmírně nakažlivé a vyvrcholilo společnou fotografií a vzájemnou autogramiádou, v jejímž závěru si nechal speciální basketbalově-charitní dres od všech klientů Radosti na zádech podepsat také Petr Czudek.

Spolupráce mezi BK Opava a Radostí tím zdaleka nekončí. Její klienti přijdou opavským basketbalistům na pomoc už tuto sobotu 4. února, když budou v čerstvě nabytých dresech trhat lístky na vstupu na utkání s BK JIP Pardubice. V květnu pak opavští basketbalisté oplatí klientům Radosti návštěvu v jejich sídle v Jaktaři.

Tato velmi povedená akce byla součástí připomínek výročí 25 let existence sociálně terapeutické dílny Radost pod společným názvem "Žijí tady s námi!". Klienty Radosti, jimiž jsou lidé s mentálním a duševním onemocněním, tak budou moci občané Opavska během následujících týdnů potkávat na netypických místech a v netypických rolích - například také při představení Slezského divadla z Opavě nebo na speciálním výročním plese Radosti v kulturním domě Rybníček.

V Radosti pomáhají od roku 1992 lidem ve věku od 16 do 64 let s lehkým až středně těžkým mentálním postižením a také s chronickou duševní poruchou, kteří nejdou umístit na otevřeném ani chráněném trhu práce. Snaží se zde podporovat jejich samostatnost, poskytovat jim prostor pro seberealizaci, posilovat jejich sebedůvěru nebo pomáhat při navazování a prohlubování sociálních kontaktů.

Pracovníci Radosti ale mají v poslání svého střediska uvedeno, že také chtějí překonávat stigmatizaci lidí s mentálním postižením či duševní poruchou, začlenit je co nejvíce do běžné společnosti a přispět k tomu, aby okolí jejich klienty přijímalo pozitivně a nebálo se jich. „Chtěli bychom poděkovat Petru Czudkovi a jeho týmu za to, jak nám v tom skvěle vyšli vstříc, pro naše klienty to byl skutečně velmi silný zážitek,“ připojuje poděkování vedoucí Radosti Lucie Lichá.

Televize Polar přinesla ve středu 8. února z akce repotáž,na kterou se můžete podívat na totmto odkazu, začíná v čase 7.51:

https://polar.cz/porady/opavsky-expres/opavsky-expres-08-02-2017-16-45

 

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Děkujeme partnerům