„Obchůdek pro Tebe“ se v Kyjově ujal, Dílny sv. Josefa se chystají na Slovácký rok

22.07.2019 - Už od konce loňského roku provozují Chráněné dílny sv. Josefa vlastní kamenný obchod daleko za hranicemi Opavska i Moravskoslezského kraje - v jihomoravském Kyjově. Za těch několik měsíců si již „Krámek pro Tebe“, jak se obchůdek jmenuje, místní oblíbili a zastavují se zde stále častěji.

„Prodejní místa pro výrobky našich dílen hledáme průběžně, loni jsme si vytipovali pět až šest míst, kde by je mohli prodejci nabízet. Jedním z nich byl také Kyjov,“ vysvětluje zvláštní anabázi chráněných dílen na jih Moravy Ludmila Slaninová. A tento záměr se potkal se šťastnou náhodou. Do Kyjova se totiž s manželem odstěhovala bývalá zaměstnankyně Chráněných dílen sv. Josefa Pavla Lindovská. Odtud byl už jenom krůček k nápadu neprodávat zde zboží přes jiné prodejny, ale zřídit si vlastní samostatný obchod. „Sehnali jsme výborné místo ve Zlaté uličce u Masarykova náměstí, ochotný majitel provedl stavební úpravy podle našich představ a loni 20. listopadu jsme slavnostně otevírali,“ vzpomíná Ludmila Slaninová.

V kyjovském obchůdku nabízejí dílny celý svůj sortiment, kromě velmi žádané keramiky je rovněž znatelná poptávka po šitých hračkách. Zdá se také, že dílny podchytily díru na zdejším trhu, protože jako jediné v okolí jsou schopny uspokojit poptávku po křestních svíčkách, křestních rouškách a různých upomínkách na sv. křest. A nabídka obchůdku také velmi zaujala pracovníky Informačního centra města Kyjov, kteří si u Chráněných dílen sv. Josefa budou zadávat tvorbu různých reklamních předmětů s logem města.

Dílny zde navážejí zboží jedenkrát měsíčně a letos před Velikonocemi se všichni zaměstnanci rozhodli odvoz nového zboží spojit s výletem celého střediska. Kromě návštěvy kyjovského krámku využili výlet na jižní Moravu také k exkurzi ve svíčkárně Lima, návštěvy zámku v Miloticích a především vinného sklípku, v němž degustaci místních vinných odrůd doplnil odborný výklad.

„Také na léto jsme vyrobili pro zájemce nové zboží, největší zájem je o námořnické letní sady – tašky, polštáře, povlaky, ubrusy a podobně,“ dodává Ludmila Slaninová. Dílny se nyní připravují na srpnový prodej na Slováckém roku, nejstarší a nejvýznamnější národopisné slavnosti v České republice, která už téměř sto let přivádí do Kyjova tisíce příznivců folkloru. Výrobky Chráněných dílen sv. Josefa zde samozřejmě nemohou chybět.

Děkujeme partnerům