Nový lis dá práci handicapovaným

16.08.2013 - Nový sedmdesátitunový lis plastových odpadů ARTechnic PBs700 má od srpna k dispozici Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích. V této strohé a na první pohled nezáživné informaci se skrývá daleko více zajímavého a prospěšného, než by se mohlo zdát na první pohled.

Nový sedmdesátitunový lis plastových odpadů ARTechnic PBs700 má od srpna k dispozici Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích. V této strohé a na první pohled nezáživné informaci se skrývá daleko více zajímavého a prospěšného, než by se mohlo zdát na první pohled.

Chráněná technická dílna, která je střediskem Charity Opava, se věnuje zpracování nebezpečných odpadů a zaměstnává 26 lidí, kteří by jinak na trhu práce pro své různé handicapy neměli šanci obstát. Ekologická činnost se zde tedy  potkává s chráněným zaměstnáváním. Dílna produkuje ročně kolem padesáti tun plastů, především se jedná o odpad z televizí a monitorů počítačů. Tento odpad byla nucena prodávat dále nezpracovaný a tedy za výrazně menší cenu. To se může díky novému lisu změnit. Lis ale přinese také další významná pozitiva – čtyři nová pracovní místa, přičemž další dvě se již připravují.

To vše se podařilo díky výrazné pomoci tří institucí. Na projekt "Lisujeme odpady" přispěla Nadace OKD v rámci programu "Pro zdraví", také Moravskoslezský kraj v rámci dotačního Programu realizace specifických opatření Moravskoslezského krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na rok 2013 a nakonec Úřad práce ČR, který podpořil vznik nových pracovních míst. Všem srdečně děkujeme!

  

Plasty slisované do těžkých balíků lze totiž lépe prodat a zajistit tak dodatečný příjem, který dílnám pomůže vykrýt pokles cen za zpracování a ve výkupu materiálů. Krom možnosti dokrytí tržeb také přinesl práci dalším postiženým  osobám. Pro lis je však zapotřebí zajistit přísun plastů. Chráněná technická dílna by proto ráda nabídla lisování materiálů také různým firmám a organizacím. Přijďte k nám! Zadáním práce u nás můžete nejen splnit povinný podíl zaměstnávání osob se zdravotním postižením, tedy tzv. náhradní plnění, ale zároveň pomůžete dobré věci. Díky vašim zakázkách budeme moci zajistit práci pro zdravotně postižené z Opavska.
 

Děkujeme partnerům