Novoročenka od Lukáše z Mravenečku

28.12.2009 - Velkou hvězdou se stane tyto Vánoce osmnáctiletý Lukáš Haim z Mravenečku, denního stacionáře pro děti s kombinovanými vadami. Jeho krásný obrázek byl vybrán jako oficiální novoročenka Charity Opava a projde tak rukama tisíců lidí. Soutěž o nejkrásnější vánoční a novoroční blahopřání vyhlásila před měsícem Charita Opava pro své klienty.

 

Velkou hvězdou se stane tyto Vánoce osmnáctiletý Lukáš Haim z Mravenečku, denního stacionáře pro děti s kombinovanými vadami. Jeho krásný obrázek byl vybrán jako oficiální novoročenka Charity Opava a projde tak rukama tisíců lidí. Soutěž o nejkrásnější vánoční a novoroční blahopřání vyhlásila před měsícem Charita Opava pro své klienty.

Lukáš je v Mravenečku od září, předtím navštěvoval Základní školu pro tělesně postižené na Dostojevského ulici. Osud k němu nebyl přívětivý. On a jeho dvojče Michal se narodili v sedmém měsíci těhotenství a oba byli dlouho v inkubátoru. Doktoři však rodiče ubezpečovali, že jsou v pořádku. Ještě jako miminko pak Lukáš prodělal zauzlení střev a málem zemřel. Teprve když bráška už seděl, bylo jasné, že se Lukášek nevyvíjí tak, jak by měl. Maminka Jana Haimová říká, že vyrovnat se se skutečností, že její dítě je ochrnuté a dlouho nevědět zda a jak dalece se s ním jednou domluví, bylo těžké. „Nic jiného nám ale nezbylo,“ dodává. Každý pokrok, který udělal, proto rodina vnímala jako obrovský úspěch. „Dnes jsem pyšná, co všechno dokázal a to, že vyhrál soutěž o novoročenku mně moc potěšilo.“ Dodejme, že Lukáš je bojovník, který nedávno obsadil třetí místo na sportovní olympiádě pro tělesně postižené a zvládá i počítačové hry, které ho moc baví.

Obrázek vznikl technikou Encaustie, což je vpalování barev. Děti z Mravenečku ji používají za asistence pedagogického pracovníka. Na speciální malou nahřátou žehličku se nanášejí barevné voskové pastely, které si vyberou podle vlastní fantazie. Žehličku poté drží asistent, ale jeho ruku po papíře vede dítě. „Samostatnější práci vzhledem ke svému postižení obvykle klienti nemohou vykonávat,“ vysvětluje vedoucí Mravenečku Hynek Závorka. „Všechny to ale baví a v tvorbě nepolevují do chvíle, než jsou s obrázkem samy spokojeny.“

Do soutěže o nejkrásnější přání Charity Opava se přihlásilo mnoho našich pracovníků, klientů i sympatizantů. Všem děkujeme! Nádherné obrázky z denního stacionáře ozdobí spolu s kresbou andílka, kterou jsme dostali od Natálie Peterkové, chodby a kanceláře ředitelství v Jaktaři a pomáhají nám navodit krásnou vánoční náladu.

Děkujeme partnerům