Nevyhazujte úsporné zářivky na skládku

05.02.2017 - Až 33 % úsporných zářivek skončilo loni na skládce, nikoli ve sběrné nádobě. Vyplývá to z výzkumu společnosti Ekolamp, kolektivnímu systému, pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení. Společnost Ekolamp dodává práci také charitním Chráněným technickým dílnám ve Velkých Hošticích.

Až 33 % úsporných zářivek skončilo loni na skládce, nikoli ve sběrné nádobě. Vyplývá to z výzkumu společnosti Ekolamp, kolektivnímu systému, pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení. Společnost Ekolamp dodává práci také charitním Chráněným technickým dílnám ve Velkých Hošticích.

Domácnosti se každoročně zbavují nefunkčních světelných zdrojů, jen loni jich vyřadily 16,4 milionu kusů. Z toho 2,8 milionu představovaly kompaktní zářivky, které je kvůli malému obsahu toxické rtuti nutné nechat ekologicky recyklovat.

„Vyřazené úsporné zářivky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel, třetinu úsporek (33 %) lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. To znamená, že zhruba 10 kilogramů toxické rtuti skončilo nekontrolovaně na skládkách. Recyklací je navíc možné využít více než 95 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje,“ dodává Zuzana Adamcová z Ekolampu.

„Vyřazené úsporné zářivky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel, třetinu úsporek (33 %) lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. To znamená, že zhruba 10 kilogramů toxické rtuti skončilo nekontrolovaně na skládkách. Recyklací je navíc možné využít více než 95 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje,“ dodává Zuzana Adamcová. 

Děkujeme partnerům