Nadace OKD pomohla zrekonstruovat hoštické dílny

29.09.2009 - Umíte si představit jak vypadá vaše televize zevnitř a z kolika součástek se asi skládá? Že ne? Šestapadesátiletý Zdeněk Král z Kylešovic už to ví. V červenci získal práci v Chráněné technické dílně ve Velkých Hošticích.

Po třech letech, kdy byl nezaměstnaný a nejednou propadal obavám z budoucnosti, si novou životní šanci pochvaluje. Do jeho pracovní náplně náleží především demontáž televizí, počítačů, monitorů, bílé techniky a dalších drobných elektrozařízení. „Opravdu se mi tady líbí, to co děláme má smysl,“ říká s uspokojením středoškolák. Práci mu nabídli na opavském Úřadu práce a mohlo se tak stát díky rekonstrukci, která v dílnách probíhala za plného provozu od 1. března do konce července. Podobně jako on zde získali uplatnění ještě tři další muži.

Chráněná technická dílna je zaměřena na využívání odpadů a zaměstnává hlavně lidi se zdravotním znevýhodněním. „Využíváním odpadů se významnou měrou podílíme na snižování negativního dopadu na životní prostředí a zároveň přispíváme k druhotnému využívání surovin, čímž zabraňujeme jejich nadměrnému čerpáni z přírodních zdrojů,“ vysvětluje manažer chráněného zaměstnávání Tomáš Schaffartzik. Skutečnost, že se zde vhodně spojuje zaměstnávání zdravotně postižených osob s ekologickou problematikou, byla rozhodujícím faktorem pro získání dotace, kterou dílnám na rekonstrukci poskytla ve výši 300 tisíc korun Nadace OKD z programu Pro zdraví. Rekonstrukce už byla nevyhnutelná. Dílny se nacházejí v objektech bývalého JZD a dostavba nových budov nebyla možná. Chráněná dílna má velkou perspektivu. Únosná kapacita je až 1300 tun odpadu ročně, což je dvojnásobek množství z konce loňského roku. Nedostačující prostory bránily přijímat další lidi. To byl také hlavní důvod, proč Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích loni reagovala v rámci podzimního kola na výzvu Nadace OKD a přihlásila do něj svůj projekt na rekonstrukci.

Za plného provozu se tak mohly rekonstruovat prostory čtyř garáží na dílny, bylo instalováno topení, okna, garážová vrata, zateplení, elektroinstalace a osvětlení, pokládala se dlažba. Na podzim budou provedeny ještě nezbytné opravy venkovních panelových ploch.

Kolaudace proběhla v srpnu. Jak dále Tomáš Schaffartzik uvedl, podařilo se nejen rozšířit vnitřní prostory a zlepšit hygienické a pracovní podmínky, ale rovněž přijmout další čtyři zaměstnance a zahájit nový program skartace papíru. Momentálně je v dílně zaměstnáno 34 lidí, z nichž třicet je s postižením. Pracují zpravidla na zkrácené úvazky, čtyři až šest hodin denně a především pro ty, kteří pobírají invalidní důchod, je to finančně zajímavé.

Ale i lidé, kteří jinou možnost přivýdělku nemají a jsou tudíž ve složitější finanční situaci, si možnosti pracovat váží. Bohužel, současná ekonomická krize se významně dotkla i velkohoštické Chráněné technické dílny. „To je nyní jediné, co nám kazí radost. Jen v prvním pololetí jsme zaznamenali pokles tržeb ve výši kolem osmi set tisíc korun, což je dáno o něco menším objemem práce a hlavně prudkým propadem výkupních cen surovin,“ říká na závěr Schaffartzik s nadějí, že je to jen přechodné období.

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek