Moravskoslezský kraj pomohl Pokojnému přístavu

07.09.2015 - Mobilní hospic Pokojný přístav obdržel od Moravskoslezského kraje dotaci na projekt "Zemřít doma a důstojně".
Mobilní hospic Pokojný přístav Charity Opava je služba, která umožňuje nevyléčitelně nemocným lidem strávit poslední část svého života doma, v prostředí, které dobře znají a které mají rádi. Stav klientů vyžaduje paliativní péči, zajištěnou odborným personálem, který je v této oblasti speciálně vzdělán a disponuje potřebnými zkušenostmi a vybavením. Denně hospic ošetří přibližně deset až patnáct klientů.
 
Finanční zajištění provozu mobilní hospicové jednotky je velmi náročné. Jak uvedla vedoucí Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení Petra Thiemlová, Pokojný přístav se u svých klientů snaží zajišťovat kvalitní paliativní péči moderními způsoby, které mnohdy nehradí pojišťovny. Uveďme například, že k lineárním dávkovačům, které umožňují podávat léky proti bolesti po celý den, je třeba používat speciální zdravotnický materiál, jako kožní kanyly a stříkačky, které lze nakupovat jen u specializovaných firem. Dalším velkým problémem onkologických pacientů je zajištění výživy a hydratace. Často je znemožněn přísun živin a tekutin a proto je třeba používat infuzní pumpy, k nim určené infuzní soupravy a flexibilní žilní kanyly. Rovněž některé speciální léky pojišťovny nehradí.
 
Proto mobilní hospic Pokojný přístav požádal Moravskoslezský kraj o dotaci ve výši 80 tisíc korun z Programu na podporu projektů ve zdravotnictví na rok 2015, a to na projekt „Zemřít doma a důstojně“. Tato dotace byla v plné výši přiznána a byl z ní pořízen speciální zdravotnický materiál a léky. Mobilní hospic tak zvyšuje úroveň svých služeb a více nemocných může dožít doma ve svém vlastním sociálním prostředí.

Děkujeme partnerům