Litevské zkušenosti z projektu „SEE LIGHT“

10.12.2013 - SEE LIGHT je název projektu Evropské unie, v němž si formou vzájemných návštěv a exkurzí vyměňují zkušenosti se sociálním podnikáním poskytovatelé sociálních služeb z mnoha zemí Evropy.

SEE LIGHT je název projektu Evropské unie, v němž si formou vzájemných návštěv a exkurzí vyměňují zkušenosti se sociálním podnikáním poskytovatelé sociálních služeb z mnoha zemí Evropy.

Součástí projektu je také Charita Opava, jejíž ředitel Jan Hanuš se v doprovodu svého zástupce Tomáše Schaffarztika a Lucie Vehovské z Občanské poradny zúčastnil koncem listopadu společného jednání v litevském hlavním městě Vilnius. „Navštívili jsme zde spolu s kolegy z celé Evropy mnoho inspirativních míst,“ vrací se k pracovní cestě do Litvy Jan Hanuš. „Například charitní výrobnu svíček, salátový bar ´Mano Guru´, kde nacházejí práci lidé, kteří se vyléčili z drogové či alkoholové závislosti a snaží se vrátit do společnosti, nebo projekt ´Algojimas´ jakousi kombinaci našich středisek Mraveneček a Neškola, v němž se kolegové z Litvy snaží pomáhat maminkám s postiženými dětmi.“ Podnětná byla podle Hanuše také závěrečná konference, na níž pracovníci sociálních organizací hovořili o tom, jak je v Evropě vnímána problematika sociálního podnikání.

Děkujeme partnerům