Kolednící měli celkem 239 roků

08.02.2008 - Při součtu roků jednotlivých koledníků jsme došli k číslu 239. Nejedná se však o součet všech koledujících, ale o jednu tříkrálovou skupinku. Tito králové nabídli svou práci Charitě Opava a tak pomohli svým nemocným spoluobčanům.
Při součtu roků jednotlivých koledníků jsme došli k číslu 239. Nejedná se však o součet všech koledujících, ale o jednu tříkrálovou skupinku. Tito králové nabídli svou práci Charitě Opava a tak pomohli svým nemocným spoluobčanům.

Nejstarší kolednická skupinka, která koledovala pro Charitu Opava byla složena z pánů Josefa Kopečného 75 let, pana Ludvíka Zimmermanna 81 let a Jana Benhauera 83 let, tj. sečteno 239 roků. Pánové koledovali v Brance u Opavy, kde obcházeli jednotlivé domy a zpěv doplňovali hrou na tahací harmoniku, na kterou hrál nejstarší z tria králů, pan Jan. „To víte, mladí mi koledování odřekli a tak jsem si sehnal kamarády,“ líčí zážitky pan Ludvík Zimmermann a dodává. „Někdo nám nedal nic, ještě nás osočovali kolik za to máme, ale zase byli jiní, kteří nám přispěli i tisíci korunou. Jestli vydrží zdraví, tak za rok vyrazíme opět.“

Ačkoli mohli být ve svém úctyhodném věku doma, vyšli koledovat, a tak pomohli nemocným seniorům, kterým byla letošní sbírka určena.

Tříkrálová sbírka je nejrozsáhlejší sbírkou charity na území České republiky a její organizace není snadná. „Nejtěžším se jeví získat potřebný počet dobrovolníků, kteří by chodili koledovat,“ poukazuje Mária Durkáčová, koordinátorka Tříkrálové sbírky. „Přesto se vždy najdou ochotní lidé, kteří rádi pomohou.“

DĚKUJEME!

Děkujeme partnerům