Kníže Hans Adam II. si z Opavy odváží zámek od Charity Opava

31.03.2017 - Někdejší hlava Lichtenštejnska kníže Hans Adam II. dostal při své návštěvě Opavy ve čtvrtek 30. března jako dárek také svůj zámek. Respektive jeho kopii, kterou vyrobily Chráněné dílny sv. Josefa, provozované Charitou Opava. Někdejší sídlo Lichtenštejnů, které stálo v Opavě od 14. století nedaleko Slezského zemského muzea, bylo zbořeno v roce 1892.

Někdejší hlava Lichtenštejnska kníže Hans Adam II. dostal při své návštěvě Opavy ve čtvrtek 30. března jako dárek také svůj zámek. Respektive jeho kopii, kterou vyrobily Chráněné dílny sv. Josefa, provozované Charitou Opava. Někdejší sídlo Lichtenštejnů, které stálo v Opavě od 14. století nedaleko Slezského zemského muzea, bylo zbořeno v roce 1892.

Při nedávných vykopávkách se našly zbytky zdiva zámku, a to jak z původní historické stavby, tak pozdější renezanční přestavby. Dvě zachovalé cihly ze zámku pak kníže Hans Adam II. obdržel ve čtvrtek 30. března během své návštěvy Opavy u příležitosti zahájení výstavy, která v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea přibližuje rod Lichtenštejnů a jejich čtyři století trvající spojení s Opavou. „Při předchozí návštěvě dostal kníže dar malý a lehký, stříbrný krejcar Karla I. z Lichtenštejna vyražený před 400 lety v Opavě. Teď jsme se rozhodli dát mu naopak věc velkou a těžkou. Hledali jsme něco, co by symbolizovalo Opavu a Lichtenštejnské knížectví. A protože víme, že kníže má velmi blízko k archeologii, rozhodli jsme se mu dát fyzickou připomínku dnes už neexistujícího Lichtenštejnského zámku v Opavě. Dvě vzácné cihly, které se našly při archeologickém průzkumu v okolí tzv. Müllerova domu, jediného pozůstatku po zámku. Jedna je renesanční z 16. století, druhá barokní ze století 18. a obě byly součástí základů zámku,“ vysvětlil tajemník magistrátu Tomáš Elis.

Hostitelé si ale ještě před příjezdem této vzácné aristokratické návštěvy lámali hlavu nad tím, jak dvě historické cihly důstojně a slavnostně zabalit či upravit. Nakonec to vyřešil vedoucí charitních Chráněných dílen sv. Josefa Tomáš Rychlý. „V historických pramenech jsem našel obrázky a popis zámku a připravil jeho co největrnější model, který jsem pak vypálil pomocí našeho nového laseru a sestavil,“ vysvětluje Tomáš Rychlý. Věrný model zámku s prosklenou střechou pak vytvořil ideální a originální schránku, ve které jsou umístěny obě historické cihly.

Kníže Hans Adam II. se do Opavy vrátil po dvou letech a opět zde strávil dva dny. „Vazby Lichtenštejnů na Opavu jsou historicky velmi těsné. Vždyť znak bývalého opavského knížectví se dodnes nachází ve státním znaku Lichtenštejnska,“ uvedl vedoucí oddělení vnějších vztahů a zahraniční spolupráce opavské radnice J. Machovský.

Model zámku a dvě historické cihly kníže Hans Adam II. převzal od primátora Opavy Radima Křupaly, jeho náměstka Martina Vítečka a tajemníka Tomáše Elise na závěr soukromé večere v hotelu Iberia. Kníže dar velmi ocenil jako výborný nápad.

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Děkujeme partnerům