Klienti Charity budou obsluhovat ve Slezance - aktualizováno (přidán odkaz na tv reportáž)

26.05.2016 - Ve velmi netradiční roli budete moci celý červen spatřit klienty sociálně terapeutické dílny Radost, kterou provozuje Charita Opava pro lidi se sníženou soběstačností z důvodu mentálního onemocnění. V bývalém centru Slezanka na Horním náměstí v Opavě se totiž představí coby obsluha Galerijní kavárny Re-use, která zde dočasně vyroste v rámci festivalu Landscape.

Ve velmi netradiční roli budete moci celý červen spatřit klienty sociálně terapeutické dílny Radost, kterou provozuje Charita Opava pro lidi se sníženou soběstačností z důvodu mentálního onemocnění. V bývalém centru Slezanka na Horním náměstí v Opavě se totiž představí coby obsluha Galerijní kavárny Re-use, která zde dočasně vyroste v rámci festivalu Landscape.

Součástí festivalu Landscape bude také kavárna Re-use. Tu bude provozovat v prostorách bývalé Slezanky na Horním náměstí v Opavě Markéta Sanioglu, která zde bude vystavovat nový nábytek, vzniklý repasování starých kusů, které již byly určena na vyhození. „Odtud tedy název Re-use, tedy cosi jako ´znovu-použité´. A obsluhu v této kavárně obstarají právě klienti Radosti,“ vysvětluje vedoucí tohoto střediska Licie Lichá.

Charita Opava si na tuto činnost založila živnost a vyřídila všechny potřebné hygienické předpisy. Kromě kávy Dolce Gusto, čaje, sladkých limonád a dalších nápojů si zde také budeme moci objednat tři druhy domácích sušenek, které už dopředu napekli v Radosti. „S paní Markétou Sanioglu jsme se domluvily, že výtěžek z akce dostanou naši klienti, které pak třeba pozveme někam na oběd. Ale hlavní odměnou pro ně bude určitě to, že mohou být užiteční, že se dostanou mezi lidi,“ dodává Lucie Lichá, podle které jsou klienti Radosti nadšeni, že dělají něco prospěšného pro okolí.

Podrobnější informace i rozhovor s Lucií Lichou najdete v červnovém vydání Domovníku.

LANDSCAPE FESTIVAL OPAVA 2016

Čtvrtý ročník mezioborovéhofestivalu LANDSCAPE FESTIVAL tentokrát opustil hranice města Prahy a představí se v srdci Slezska ve městě Opava. Od května do září Opavu čeká mnoho výstav týkajících se zahradní a krajinářské architektury, přednášky, workshopy a bohatý doprovodný kulturní program. Na mnoha místech města se během festivalu objeví rozmanité instalace, na nichž pracují přední čeští architekti a umělci. Součástí festivalu bude také Galerijní kavárna Re-use,kterou budou v červnu obsluhovat klienti Radosti a dalších středisek Charity Opava.

Podívejte se na reportáž České televize:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122978233-udalosti-v-regionech-ostrava/416231100030527-udalosti-v-regionech/obsah/474559-unikatni-kavarna-v-opave

 

Děkujeme partnerům