Klasické žárovky nově patří do zpětného odběru, likviduje je společnost EKOLAMP, partner Charity Opava

19.04.2021 - Do zpětného odběru nebezpečného elektroodpadu byly od počátku roku zařazeny také klasické žárovky. Původně z něj byly vyjmuty, protože jejich výroba je u nás již zakázána. Do České republiky se ale stále dovážejí ze zahraničí. Na jejich zpětném odběru se podílí společnost EKOLAMP, s níž dlouhodobě spolupracují Chráněné dílny Charity Opava.

Klasické, přímo žhavené klasické žárovky nebyly původně do zpětného odběru zařazeny, protože se předpokládalo, že po jejich zákazu nebude sběr a recyklace zapotřebí. Nicméně se ukázalo, že se pod různými názvy (průmyslové žárovky, otřesuvzdorné žárovky atd.) do České republiky dále dovážejí a po skončení jejich životnosti často končí v kontejnerech na použité světelné zdroje, stejně jako halogenové žárovky, které jsou na našem trhu stále běžně k dostání.

Od 1. ledna 2021 tedy spadají přímožhavené i halogenové žárovky do zpětného odběru a je nutné za ně odvádět příspěvek na recyklaci.

Chráněné dílny Charity Opava provozují kromě jiného technickou dílnu, která se věnuje rozebírání elektroodpadů a skartace dokumentů. Práci zde nacházejí lidé s různými handicapy.

Děkujeme partnerům