Firmy Opavska pomohly Charitě Opava

04.01.2012 - Akce "Firmy Opavska pomáhají Charitě Opava" pod patronací Regionu Opavsko měla velký ohlas a významně Charitě pomohla...
Firmy a instituce, které působí na Opavsku, se i v časech krize hlásí ke své společenské zodpovědnosti k tomuto území. Tuto nadějnou skutečnost může potvrdil Charita Opava, které řada z nich pomohla v akci „Firmy Opavska pomáhají Charitě Opava“, odstartované loni v květnu pod patronací týdeníku REGION OPAVSKO.
 
Také před Charitu Opava, která je největším nestátním poskytovatelem sociálních služeb v Opavě a významným zaměstnavatelem lidí se zdravotním postižením, postavila vleklá ekonomická krize řadu otázek. Jak zachovat lidem práci? Jak udržet kvalitu i objem služeb?
 „Do značné míry se o sebe musíme postarat sami, a proto se snažíme uvádět v život takové činnosti, které zajistí lidem s nejrůznějšími handicapy práci,“ uvedl ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Polovina všech zaměstnanců má zdravotní postižení a většina by bez práce živořila z minimálních invalidních důchodů. Podstatou akce „Firmy Opavska pomáhají Charitě Opava“ bylo nabídnout opavským firmám a institucím smysluplné produkty a získat tak pro své výrobky a služby nová odbytiště.
 
„Oslovili jsme řadu firem. Některé jsme navštívili osobně, na některé se obrátili písemně nebo telefonicky. A přestože nám v těchto těžkých dobách všichni nemohli pomoci, jsme vděčni, že nám věnovali svůj čas, pozornost i slova podpory. O to více si pak vážíme těch, kteří hledali možnosti a vyšli nám vstříc,“ konstatoval Hanuš. Celková bilance akce je podle něj radostná. Charita Opava získala zakázky od Městského úřadu v Kravařích,  OSTROJ a.s., TQM Opava a Armatury Group. Obchodní družstvo Tempo začalo na základě akce prodávat v osmi prodejnách výrobky chráněných dílen. Pomoc přišla také od firmy Teva, opavského závodu Moravskoslezských cukrovarů, firmy Prestar či opavského Městského dopravního podniku.
 
Kromě finančního efektu přinesla akce mnoho dalších pozitiv a ve skutečnosti vlastně nekončí. „Charita Opava bude mít firmám na Opavsku co nabídnou i v roce 2012,“ dodává Jan Hanuš. Řada firem se do akce „Firmy Opavska pomáhají Charitě Opava“ přihlásila bez toho že by chtěla tuto svou pomoc zveřejnit. A pak je zde i řada dalších firem i jednotlivců, kteří Charitu Opava podporují svými zakázkami či sponzorskými dary dlouhodobě a nezávisle na této akci. Také jim samozřejmě patří velký dík. „Na všechny jsme o Vánocích mysleli, jejich pomoc je pomocí všem potřebným lidem na Opavsku,“ řekl na závěr Jan Hanuš.
        

Děkujeme partnerům