Dvě plná auta potravin pro duševně nemocné klienty Charity Opava

28.04.2018 - Celý uplynulý týden organizovali členové Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě sbírku potravin pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Z dosavadních čtyř ročníků sbírky je ta právě skončená nejúspěšnější.

Celý týden od pondělí 23. do soboty 28. dubna organizovali členové Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě sbírku potravin pro klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Auto, kterým si zaměstnanci tohoto střediska Charity Opava pro vybrané potraviny i sanitu v sobotu 28. dubna přijeli, zdaleka nestačilo pobrat vše a musel vypomoci automobil druhý. „Toto je jednoznačně dosavadní největší úspěch,“ konstatoval jeden ze zaměstnanců chráněného bydlení Pavel Vilášek.

Do sbírky, kterou studenti Slezské univerzity pořádali již po čtvrté, se nakonec přihlásilo více škol, než organizátoři očekávali. Kromě Církevní konzervatoře Opava, Slezského Gymnázia Opava a Mendelova gymnázium Opava se přidaly také opavské základní školy T. G. Masaryka, Ilji Hurníka a Edvarda Beneše spolu se Základní školou Suché Lazce. Zde se vybíraly potraviny od pondělí do pátku, načež se sbírka přesunula do Obchodního centra Breda & Weinstein, kde se jí mohli zúčastnit i občané. Dohromady tak všichni vrchovatě zaplnili deset velkých nákupních košů a mnoho dalších krabic.

Vybrané potraviny pomůžou psychicky nemocným klientům Charity Opava, jejichž finanční situace není příliš utěšená. „Potravinová sbírka je součástí Týdne dobré vůle, v němž Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě také organizuje darování krve,“ dodává za pořádající instituci Nikola Konečná.

„Chtěla bych jménem našich klientů poslat velké poděkování organizátorům, všem školám i lidem, kteří do sbírky přispěli,“ vzkazuje vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Kateřina Víchová. A protože se potravin a sanity sešlo skutečně velké množství, podělí se s nimi také s klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje pro nevidomé ve Vlaštovičkách u Opavy.

Sbírka právem neunikla pozornosti sdělovacích prostředků. Příští týden o ní bude natáčet Televize Polar, ve čtvrtek 26. dubna pak odvysílala šot redaktorky Ivy Piskalové Česká televize v ostravských Událostech v regionech. Najdete ho na níže uvedeném odkazu, reportáž začíná v čase 11.50 minut:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122978233-udalosti-v-regionech-ostrava/418231100030426-udalosti-v-regionech/

Děkujeme partnerům