Dotace MSK zlepší pracovní podmínky chráněných dílen

08.11.2016 - Speciální gravírovací a řezací laser CO2, který umí podle předem připravených programů řezat textil, plast i dřevo a vyrábět tak ohromné množství výrobků od dřevěných dekorací, razítek, jmenovek a řady dalších. Ale také šicí stroje, kuchyňka, rolety, židle, skříňky, akušroubováky či profesionální čistič koberců. To vše mohla Charita Opava pořídit do svých chráněných dílen díky projektu „Pracoviště nově vytvořit, i ostatní profi mít“, který dotoval Moravskoslezský kraj.

Speciální gravírovací a řezací laser CO2, který umí podle předem připravených programů řezat textil, plast i dřevo a vyrábět tak ohromné množství výrobků od dřevěných dekorací, razítek, jmenovek a řady dalších. Ale také šicí stroje, kuchyňka, rolety, židle, skříňky, akušroubováky či profesionální čistič koberců. To vše mohla Charita Opava pořídit do svých chráněných dílen díky projektu „Pracoviště nově vytvořit, i ostatní profi mít“, který dotoval Moravskoslezský kraj.

„Charita Opava zaměstnává přibližně 220 lidí, z toho více jak polovinu osob se zdravotním postižením. Tito lidé pracují převážně v chráněných dílnách, ve wellness centru nebo napříč různými pozicemi od účetních, přes asistenty, uklízečky, údržbáře až po řidiče či mistry. Většina těchto osob pracuje na dělnických pozicích a potřebují pro svoji práci kvalitní nářadí a vybavení,“ píše se ve zdůvodnění projektu, jehož realizace přinesla více než šedesáti lidem, pracujícím ve chráněných dílnách, zlepšení pracovních podmínek či prostředí, ale přispěla též k udržení stávajících pracovních míst. A nejen to - díky nákladného gravírovacího stroje, na němž se dotacemi kromě Moravskoslezského kraje a zdrojů Charity Opava podílel také Úřad práce ČR, navíc umožnilo vznik tří nových pracovních míst pro znevýhodněné občany.

Projekt se primárně týkal chráněných dílen, údržby a úklidu. Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích je zaměřena na zpracování elektroodpadů a skartaci dokumentů. Chráněná dílna Vlaštovičky nabízí práci v keramické, šicí a tkací dílně. Chráněná dílna Jaktař zase zaměstnává lidi se zdravotním postižením v šicí, keramické a kompletační dílně. „Tyto dílny nejsou žádnými socioterapeutickými dílnami. Nabízíme lidem smysluplnou práci, za kterou očekáváme přiměřené tržby. Proto jsme v posledních pěti až šesti letech investovali miliony korun do zlepšování pracovního prostředí a rozšiřování dílen a výroby. Jednalo se zpravidla o investice do nemovitostí či nákupy velkých zařízení. Díky těmto investicím jsme mohli přijmout více jak 30 osob se zdravotním postižením,“ dodává manažer Charity Opava a současně vedoucí Chráněných technických dílen ve Velkých Hošticích Tomáš Schaffartzik.

„Chtěli bychom proto za dotaci Moravskoslezskému kraji poděkovat, určitě bude využita smysluplně a ve prospěch osob, znevýhodněných na trhu práce,“ dodává Schaffartzik.

Děkujeme partnerům