Dotace Moravskoslezského kraje pomůže chráněným dílnám

28.11.2017 - Kvalita práce v Chráněné technické dílně ve Velkých Hošticích, Chráněné dílně ve Vlaštovičkách a Chráněných dílnách sv. Josefa v Jaktaři se opět výrazně zlepší. Pomůže k tomu dotace Moravskoslezského kraje z projektu „Nákup vysokozdvižného vozíku, lisu a sítotisku a snížení tepelné zátěže zaměstnanců v dílnách“.

Více než polovina z přibližně 230 zaměstnanců Charity Opava jsou osoby se zdravotním postižením. Tito lidé pracují převážně v chráněných dílnách, ve wellness centru nebo napříč různými pozicemi. „V rámci provozu chráněných dílen se setkáváme s různými nedostatky, které zaměstnávání těchto osob znepříjemňují nebo znemožňují. O zlepšování pracovního prostředí se snažíme dlouhodobě, ale stále existuje řada příležitostí ke zlepšení. Nabízet kvalifikovanou práci je naší prioritou a proto chceme vytvářet nové výrobní programy, které to umožní,“ uvádí se mimo jiné v projektu, v němž Charita Opava zažádala o pořízení těch strojů nebo zařízení, které v dílnách chybí nebo mohou pomoci jejich dalšímu rozvoji.

V Chráněné technické dílně to bude především nový vysokozdvižný vozík. V roce 2016 se zde totiž zpracovalo více jak 770 tun elektroodpadů, letos to bude přes 1000 tun, a tak je vysokozdvižný vozík naprostou nezbytností. V dílnách v Jaktaři velmi uvítají nový šnekový list na hnětení hlíny, pořízení sítotisku zase umožní zajistit práci s vyšší přidanou hodnotou. No a zaměstnanci keramických dílen v Jaktaři i Vlaštovičkách si nemůžou vynachválit nově pořízenou klimatizaci, která pomáhá regulovat nepříjemnou tepelnou zátěž v dílnách, přímo sousedících s keramickými pecemi. Tyto pece mají značné výkony v řádu desítek kW a teplo, které při provozu vydávají, je citelné i přes zavřené dveře a zapnuté větráky.

„Moravskoslezskému kraji, který je našim dlouhodobým a strategickým partnerem, bychom chtěli za poskytnutí dotace poděkovat. Opět nám pomůže zlepšit kvalitu práce při zaměstnávání osob, znevýhodněných na trhu práce, navíc budeme moci pět takových osob nově přijmout,“ přidává slova díků manažer Charity Opava a současně vedoucí Chráněných technických dílen ve Velkých Hošticích Tomáš Schaffartzik.