Charitní osobnosti vzpomínaly na staré časy

02.12.2009 - Přijďte s námi zavzpomínat z čeho jsme vzešli a potěšit se, čím jsme se stali. V duchu tohoto mota a v režii Klubu svaté Anežky se v úterý 24. listopadu uskutečnilo neformální setkání k 20. výročí založení Charity Opava.
Přijďte s námi zavzpomínat z čeho jsme vzešli a potěšit se, čím jsme se stali. V duchu tohoto mota a v režii Klubu svaté Anežky se v úterý 24. listopadu uskutečnilo neformální setkání k 20. výročí založení Charity Opava.

V pastoračním středisku Minoritského kláštera se spolu se současnými zaměstnanci, seniory a dobrovolníky sešli ti, kteří tehdy hloubili základy dnešní Charity. Nechyběla první ředitelka Anna Ekslerová, bývalý děkan Msgre Josef Veselý, první vrchní sestra Charitní ošetřovatelské služby Dáša Podešvová, druhý oficiální zaměstnanec Charity Pavel Rychta, Olga Rampáčková, Anna Foldynová, Magda Grimmová a další. Ti všichni si po přivítání ředitelem Janem Hanušem zavzpomínali na počátky Charity v Opavě.

Jedním z řečníků byl Msgre Josef Veselý, který mimo jiné připomenul fungování Charit v Československu za první republiky i za dob totality. Poukázal na to, že v období padesátých až devadesátých let minulého století se faktická služba lidem vytratila. Anně Ekslerové a Olze Rampáčkové pak poděkoval za to, že po listopadové revoluci opustily dobrá místa v Galeně a věnovaly se Charitě. „Jsem jim vděčen. Neměly pevné obrysy toho, co budou dělat, ale šly do toho! Byla v nich opravdová láska k církvi a lidem. Rád bych, aby se to nevytratilo.“ Rovněž upozornil na fakt, že Charita vždy byla prodlouženou rukou církve a projevil přání, aby byl tento trend kontinuován, zvláště nyní, kdy jsou opět snahy Charitu okleštit.

Vzpomínání nebralo konce a přítomní v publiku soustředěně a velmi tiše naslouchali. Někteří se teprve nyní dovídali s jakým nadšením Charita Opava před dvaceti lety vznikala, s čím se její zakladatelé museli potýkat, jaké byly jejich představy a jak se radovali z dílčích úspěchů. V této souvislosti jistě potěšila informace ředitele Jana Hanuše, že již brzy vyjde o Charitě Opava kniha, která dokumentuje celé dvacetiletí.

Setkání se protáhlo až do večerních hodin. K příjemné atmosféře přispěl i slavnostní přípitek a malý raut, který připravily Petra Thiemlová, Jana Řehulková a členky Klubu svaté Anežky.
Iva Hahnová

Děkujeme partnerům