Charitní májku postaví Tři králové

20.04.2016 - Už jste někdy viděli Tři krále na jaře? A dokonce přijet autem na stavění májky? Příležitost budete mít v pátek 29. dubna dopoledne. Na tradiční stavění májky na dvoře jaktařského areálu Charity Opava totiž Kašpar, Baltazar a Melichar dorazí v novém autě VW Caddy, které bylo zakoupeno z výtěžků letošní Tříkrálové sbírky na Opavsku.

Už jste někdy viděli Tři krále na jaře? A dokonce přijet autem na stavění májky? Příležitost budete mít v pátek 29. dubna dopoledne. Na tradiční stavění májky na dvoře jaktařského areálu Charity Opava totiž Kašpar, Baltazar a Melichar dorazí v novém autě VW Caddy, které bylo zakoupeno z výtěžků letošní Tříkrálové sbírky na Opavsku.

Tradiční slavnost příchodu jara tak doplní požehnání nového auta a zároveň poděkování všem dárcům, kteří na něj během letošní Tříkrálovky přispěli. Vozidlo slouží Dennímu stacionáři pro seniory, je sedmimístné a má otočné sedadlo pro špatně pohyblivé klienty.

Chtěli bychom, aby se spolu s námi mohli celý rok z výtěžků Tříkrálové sbírky radovat i ti, kteří do ní přispěli,“ vysvětluje původ vzniku nevšední akce ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „Na akci proto zveme všechny, kdo budou mít čas a chuť, přijďte se spolu s námi potěšit z přicházejících pěkných dnů i z toho, že štědrost lidí na Opavsku pomáhá potřebným,“ dodává.

Charitní májka letos ozdobí dvůr v Jaktaři již počtvrté. Nejstarší známý doklad o stavění máje pochází z roku 1422, kdy za postavení máje dostal hoch odměnu, a to ruku děvčete. Jak už dopředu slíbil zaměstnanec Jirka Leifert, stromek pro tuto událost zajistí i tentokrát on sám. S myšlenkou stavění máje přišel v roce 2013 Jan Hanuš. Pověděl tehdy, že dnes se zvyky posouvají do čarodějnických sfér, a že on má raději stavění májky, což je přirozená oslava jara.

Kromě toho je tato příležitost vhodná k neformálnímu setkání se zaměstnanci a klienty, mezi něž letos Charita Opava zve také všechny zájemce z řad veřejnosti. Stejně jako v předchozích letech přijdou děti z jaktařské Mateřské školy, aby předvedly, co se ve školce naučily a zatancovaly u vztyčené májky. Charitní májka bude zdobit nádvoří celý měsíc.

Děkujeme partnerům