Charita Opava vyslala na pomoc 100 tisíc i 4 sociální pracovníky

13.07.2009 - Na pomoc obcím na Novojičínsku bylo vysláno v pátek 10. července 100 tisíc korun. Více než 51 tisíci jste přispěli na sbírce, kterou Charita Opava pořádala na Horním náměstí v Opavě. Dalších bezmála 49 tisíc přidala Charita Opava. Krom toho tým čtyř sociálních pracovnic opavské Charity se v pátek 3. a ve čtvrtek 9. července účastnil sociálního šetření v domácnostech postižených povodní. Spolu s kolegy z jiných Charit obcházely domácnosti v Jeseníku nad Odrou. Výsledkem šetření bude poskytnutí pomoci těmto lidem přesně podle jejich potřeb.
Na pomoc obcím na Novojičínsku bylo vysláno v pátek 10. července 100 tisíc korun. Více než 51 tisíci jste přispěli na sbírce, kterou Charita Opava pořádala na Horním náměstí v Opavě. Dalších bezmála 49 tisíc přidala Charita Opava. Krom toho tým čtyř sociálních pracovnic opavské Charity se v pátek 3. a ve čtvrtek 9. července účastnil sociálního šetření v domácnostech postižených povodní. Spolu s kolegy z jiných Charit obcházely domácnosti v Jeseníku nad Odrou. Výsledkem šetření bude poskytnutí pomoci těmto lidem přesně podle jejich potřeb.

„Charita Opava se rozhodla navýšit finanční pomoc ze sbírky na celkovou částku 100 tisíc. Tyto prostředky byly rozděleny mezi Charitu Hodslavice a Charitu Kopřivnice. Hodslavice obdržely již před týdnem 20 tisíc a byl jim zapůjčen automobil a vysoušeč. Nyní jim přibylo dalších 20 tisíc. Částkou 80 tisíc korun jsme pomohli Charitě Kopřivnice pro obce Životice a Ženklavu,“ hovoří o velmi pozitivním výsledku aktivit pro postižené povodní Ing. Tomáš Schaffartzik, zástupce ředitele Charity Opava. „Poděkování si zaslouží všichni, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na zlepšení situace postižených lidí na Novojičínsku,“ dodává.

Sociální pracovnice se dělí o své zážitky z Jeseníku nad Odrou s Vámi.

„Jsem moc ráda za tu zkušenost, kterou jsem během těch dvou dnů zažila. Více jsem si uvědomila životní hodnoty, na kterých člověk staví, a co se stane, když je najednou ztratí…“, hodnotí své dojmy jedna ze sociálních pracovnic, Katarína Durkáčová.

Petra Thiemlová se připojuje: „Pořád vidím před sebou oči lidí z Jeseníku nad Odrou plné zoufalství, beznaděje, rezignace. Jen když začnou mluvit o pomoci tak se v nich zaleskne trošku naděje… Ve vesnici se zvedla ohromná vlna solidarity. Pomáhaly rodiny , přátelé, známí, dobrovolníci, vojáci, hasiči. V ten moment si uvědomíte, jak vztahy kolem nás jsou důležité a jak je potřeba mít se o koho opřít v těžkých situacích.“

„Návštěva zaplavených oblastí byla velmi působivá a přínosná. Měla jsem obavy z přijetí lidí, ale všichni byli hrozně milí a vstřícní. Také mě překvapila jejich skromnost a solidarita s ostatními postiženými“, popisuje své zážitky Romana Najvertová.

Veronika Fussová dodává: „Byla to pro mě velká zkušenost. Ti, kteří to nezažili si stěží dovedou představit hrůzu, kterou tito lidé museli a musí prožívat. Ovšem i navzdory tomu jsou velice vstřícní a laskaví.“

Děkujeme partnerům