Charita Opava spolupořádá výstavu fotografky Jarmily Štukové na téma utrpení žen

04.12.2018 - Vernisáž fotografky Jarmily Štukové na téma Obrazy utrpení žen v současném světě se za přítomnosti autorky uskuteční ve čtvrtek 6. prosince v 17 hodin v galerii KUPE, tedy v budově bývalé vodárenské věže na Jánské ulici v Opavě u Východního nádraží. Setkání spolupořádá kromě multifunkčního prostoru KUPE a Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě také Charita Opava.

Jarmila Štuková je nepřehlédnutelná postava české fotografie. Už od roku 2005 se zaměřuje na země sužované válečnými konflikty, chudobou či sociálními problémy, za svou práci byla již desetkrát oceněna v soutěži Czech Press Photo.

Dokumentovala mimo jiné dětskou prostituci v Etiopii, zemětřesení na Haiti, kyselinové útoky v Indii, žehlení dívčích prsou v Kamerunu, násilí na ženách v Afghánistánu či válku s Islámským státem v Iráku a Sýrii. Pohybovala se nejen na frontových liniích, ale především v uprchlických táborech, nemocnicích a zdestruovaných městech.

Je autorkou fotografií úspěšné knihy věnované českým vojákům na zahraničních misích s názvem Ten druhý život. Spolupracovala na několika dokumentech - Ženy v zemi Tálibánu, Iráčanky, Nezlomené, S mámou v base, Máma z basy a televizních reportáží. Autorsky se podílela na mnoha spotech a fotografických kampaních, které poukazují na nelehký život handicapovaných z několika oblastí - ať už jde o paraolympioniky či popálené pacienty.

Úvodní slovo na vernisáži pronese v 17 hodin Jiří Siostrzonek, od 18 hodin pak začne beseda s Jarmilou Štukovou na téma smyslu cestování a fotografování v nebezpečných regionech světa.

Výstava potrvá až do 31. ledna 2019, vstup na akci je zdarma.

Soubory ke stažení

itf_2018-jarmila_stukova_uvodni_panel.pdf itf_2018-jarmila_stukova_uvodni_panel.pdf 517 kB

Děkujeme partnerům