Červnové setkání s polskými kolegy

26.06.2009 - V posledních týdnech není rozhodně o různorodé akce v Charitě Opava nouze. V rámci projektu „Kultura, vzdělávání a rekreace jako základ polsko-českého partnerství osob se omezenou způsobilostí“ navštívila druhá skupina klientů a zaměstnanců polské zařízení pro duševně nemocné Paňstwowy Zakľad Opiekuňczo – Leczniczy (PZOL) v Miedzybroziu Bialskim. Včera přijeli zástupci zařízení na závěrečnou schůzku do Charity Opava.

Před časem jsme již informovali o tom, že se rozběhla příhraniční spolupráce mezi polským zdravotnickým zařízením a střediskem Chráněného a podporovaného bydlení Charity Opava. Druhá česká skupina, která jela do Polska na zkušenou, měla podobný program, jako ta květnová. Organizátoři pro ně připravili kulturní, sportovní program i večer, kdy si pracovníci vyměňovali zkušenosti. Červnová skupina se rozjela namísto lodí na výlet autobusem po krásách polských Beskyd. Opět vládla spokojenost a dobrá nálada.

Ve čtvrtek 25. června jsme měli možnost zhodnotit dosavadní přínos projektu a rozebrat další možnosti spolupráce. „Na obou stranách hranice vnímáme, že chybí často ochota změnit něco ve službách pro duševně nemocné osoby. Často také nemáme už kam lidi, jejichž stav se v našich zařízeních zlepší, posunout. Chybí návazná péče a zejména dostatek práce a bydlení pro osoby, které jsou duševně křehké,“ shrnuje společná témata ředitel PZOL Marek Mosczak. „Máme společný přístup,i když jiné možnosti. Chtěli bychom o klienty pečovat komplexně a mít jim co nabídnout do budoucna. Možná, že naše spolupráce ukáže, v čem bychom se mohli inspirovat navzájem,“ vyjádřila se vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Dagmar Sližová. Budeme tedy držet palce, aby setkání pracovníků nebylo poslední.