Mraveneček

Denní stacionář Mraveneček, středisko Charity Opava, poskytuje ambulantní služby mladým lidem s těžkým tělesným a mentálním postižením z Opavy a okolí. Posláním stacionáře je pomáhat těmto lidem dosáhnout co nejvyšší soběstačnosti a současně jim umožnit smysluplně trávit volný čas v kolektivu vrstevníků.

Ostroj a.s. poskytl příspěvek na pomůcky Montesoriho a mobilní klimatizaci pro Denní stacionář pro děti s kombinovanými vadami - Mraveneček.

Projekt denního stacionáře byl podpořen z grantu Nadace OKD.

Základní informace

Mraveneček nabízí úlevu rodinám, které nepřetržitě pečují o osobu s kombinovanými vadami. Rodinný příslušník tráví určitou dobu ve stacionáři a tak vzniká rodině prostor na oddych a načerpání nových sil. Postaráme o to základní (jídlo, teplo, pocit bezpečí a zájmu druhého). Ale nejen to - naší snahou je také každého individuálně, alespoň o mravenčí krůček posunout dále. K tomu slouží různé metody práce, které ve stacionáři používáme.

Provozní doba:

Po - Pá 7 - 15 hod.

Poslání a cíle

Poslání:

Denní stacionář Mraveneček, středisko Charity Opava, poskytuje ambulantní služby lidem s kombinovaným a mentnálním postižením z Opavy a okolí. Posláním stacionáře je pomáhat těmto lidem dosáhnout co nejvyšší soběstačnosti a současně jim umožnit smysluplně trávit volný čas v kolektivu vrstevníků.

Cílem DS Mraveneček je, aby každý uživatel:

• rychle a dobře si ve stacionáři zvykl
  • poznal zde nové lidi, našel si kamarády
  • mohl dělat to, co ho baví (v rámci možností stacionáře)
  • naučil se něco nového, tak aby byl samostatnější
  • cítil se zde dobře a příjemně

Pro koho tady jsme (cílová skupina):

Pro osoby s kombinovaným a mentálním postižením (věková hranice pro vstup do služby je 16 - 35 let), trvale žijící v Opavě a spádové oblasti Opavska (bývalý okres Opava), a jejich soběstačnost je z důvodu postižení natolik snížená, že potřebují pomoc jiné fyzické osoby v celodenní péči o sebe. Jedná se o osoby zařazené do kategorie III. a IV. stupně závislosti.

Vyloučen je pobyt osob nemocných, osob s výraznými poruchami chování, osob, jejichž stav vyžaduje zdravotní péči a také osob komunikujících jazykem, který neovládáme (cizinci bez tlumočníka nemluvící česky, slovensky).

Zásady (principy) služby

• vážíme si každého uživatele
  • podporujeme ho, aby si věřil a uměl se rozhodovat
  • respektujeme jeho názory, volby, rozhodnutí
  • zajímají nás potřeby každého individuálně
  • hledáme, co by uživatele mohlo bavit a rozvíjet
  • chceme, aby se u nás uživatel cítil bezpečně
  • snažíme se naši službu stále zlepšovat

Nabídka služeb

Základní činnosti dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  • poskytnutí stravy
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • sociálně terapeutické činnosti
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

Metody a rozšiřující činnosti stacionáře:

• Míčkování (speciální masáž při dýchacích problémech - rýma, zahlenění, nachlazení)
  • Ergoterapie (nácvik sebeobsluhy, umění se zaměstnat)
  • Alternativní komunikace (využívání náhradních komunikačních systému dle schopností uživatele- mimika, cílené pohledy očima, gesta, piktogramy…)
  • Senzorická stimulace (podpora zrakového, sluchového, čichového a hmatového vnímání v tzv. senzorické místnosti)
  • Bazální stimulace (podpora zachovalých schopností klienta s cílem rozvoje vlastní identity, navázání komunikace, zvládnutí orientace v prostoru a čase a celkového zlepšení stavu)
  • Muzikoterapie (využití hudby a hudebních elementů za účelem dosažení pozitivních změn v psychologickém, tělesném a sociálním fungování jedince se zdravotními problémy)
  • Návštěvy kulturních akcí a výletů
  • Sociální poradenství a případová sociální práce (poskytování rad a pomoci při řešení sociálních problémů uživatelů, zprostředkování kontaktů s kompetentními institucemi)

Ceník

Ceník služeb (soubor pdf)

Aktuality střediska

Anděl Páně v Charitě Opava. Navštívil nás Ivan Trojan spolu s Klárou Melíškovou

Anděl Páně v Charitě Opava. Pod tímto názvem se skrývala jedna z akcí, které pořádáme po celý rok 2019 k oslavě kulatého výročí svého vniku pod názvem „30 dobrých skutků k 30 letům Charity Opava“. A tento dobrý skutek stál skutečně za to - ve čtvrtek 26. září dopoledne se přišel nejpopulárnější český herec Ivan Trojan v doprovodu své herecké kolegyně Kláry Melíškové a dalších lidí z týmu Dejvického divadla pozdravit se zaměstnanci a především klienty Charity Opava. Na všechny čekaly dvě nezapomenutelné a velmi srdečné hodiny plné různých překvapení.

Více aktualit