Z beden na náboje jsou krásné květinové truhlíky. Klienti Radosti jsou totiž velmi šikovní

14.10.2022 - O tom, že staré vyřazené věci se mohou pod dohledem kreativních lidí změnit v nové prospěšné a navíc velmi pěkné výrobky, svědčí činnost dřevařské dílny sociálně terapeutické dílny Radost. Z vyřazených dřevěných vojenských beden na náboje se v tomto středisku Charity Opava stávají pod rukama šikovných klientů originální venkovní truhlíky na květiny.

„Začalo to tak, že jsem před časem na internetu hledal materiál, ze kterého bych si mohl domů vyrobit větší venkovní truhlíky na květiny, a ve výprodeji vojenského materiálu ve městě Polička jsem našel nabídku beden od nábojů, které se k tomu výborně hodily,“ popisuje ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Z Poličky pak dřevěné bedny přivezl nejen pro sebe, ale jako inspiraci také do dřevařské dílny Radosti. A to byla trefa do černého.

„Nejprve jsem musel přijít na to, jak má truhlík vypadat, ale zároveň myslet i na to, jak upravit výrobní proces tak, aby ho klienti zvládli sami,“ popisuje Petr Kubesa, který má dřevařskou dílnu Radosti na starost. Výsledný truhlík je nakonec složen ze dvou opracovaných beden. Z nich se musí nejprve odmontovat kování, což klienti zvládnou za použití obyčejného i aku šroubováku. Poté následuje broušení, první nátěr bílou barvou a po zaschnutí druhý nátěr hnědou barvou. „Tady už jsem musel klienty naučit nanášet barvu menším štětcem a ve slabší vrstvě, aby vznikla iluze patiny,“ pokračuje Petr Kubesa, který je spokojený s tím, že klienti vše zvládají sami jen s jeho drobnou pomocí. Tím ale jejich práce nekončí. Do každé z beden je zapotřebí navrtat asi padesát děr na odvod vody a nakonec k sobě obě bedny sešroubovat velkými vruty. Pak už stačí jen vložit a sponkami upevnit zahradnickou folii a originální truhlík je hotov.

Po osazení rostlinami už truhlíky zdobí areál ředitelství Charity Opava v Jaktaři. A jsou tak pěkné, že Radosti začaly přicházet další objednávky. „Už jsme je vyrobili pro několik pracovníků Charity Opava, kteří je poté, co je v Jaktaři viděli, chtěli domů,“ říká Petr Kubesa. Truhlíky můžete také najít před Květinářstvím Anděl na Krnovské ulici. Vojenské bedny z Poličky ale nacházejí v Radosti i další využití. „Používáme je například jako posezení nebo z nich vyrábíme osvětlené skříňky pro naše výrobky,“ uzavírá Petr Kubesa, který už do Poličky musel zajet pro další várku bedniček. „Těší mě, že si klienti práci užívají a že je baví. Jsou opravdu šikovní,“ chválí své svěřence.