Výstavu MŮJ SVĚT otevřela milá a přátelská vernisáž

07.03.2023 - Na šedesát lidí se v úterý 7. března v podvečer potkalo ve Výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě, aby společně slavnostní vernisáží otevřeli výstavu vítězných fotografií 15. ročníku soutěže MŮJ SVĚT. Přijeli sem z Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Olomouce, Pardubic, Brna či Českého Těšína a kromě lásky k focení je spojovalo také to, že jejich životy jsou tak či onak spjaty s Charitou.

Velmi příjemné setkání, které hrou na akordeon doprovodily žačky ředitelky ZUŠ Hradec nad Moravicí Marty Scholzové Karolína Volná a Alena Kadlubiecová, zahájil ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Připomněl, že fotosoutěž, kterou Charita Opava pořádá pro zaměstnance, dobrovolníky, spolupracovníky i klienty Charit České republiky, by si nikdy nevydobyla tak velké renomé, pokud by ji svou autoritou nezaštítili světoznámý fotograf Jindřich Štreit a jeho kolega z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opava Jiří Siostrzonek. Oba pány porotce přivítal společně s Viktorem Hýblem ze spolupořádající firmy ASEKOL a také ředitelkou Slezského zemského muzea Janou Horákovou. „Po skromných začátcích soutěže můžeme už deset let s výjimkou covidového roku 2021 výstavu prezentovat v těchto krásných prostorách, za což paní ředitelce patří velký dík,“ řekl mimo jiné.

Na televizní obrazovce se pak mohli návštěvníci postupně seznámit s oceněnými fotografiemi. Jejich autoři si tak ještě před přebráním diplomů a cen mohli od Jindřicha Štreita a Jiřího Siostrzonka poslechnout, čím je jejich snímky zaujaly. A návštěvníci také dostali speciální úkol pozorně si prohlížet nejen fotografie, ale také okolostojící. Mnozí z oceněných autorů jsou totiž z Opavy, díky čemuž bylo možné několik osob, které jsou zvěčněny na vystavených fotografiích, zahlédnout také v publiku ve formátu 3D.

Přátelskou atmosféru vernisáže na závěr korunoval skvělý raut klientů sociálně terapeutické dílny Radost. A celá řada oceněných autorů samozřejmě využila možnost udělat si společný snímek s legendou světové fotografie Jindřichem Štreitem.

MŮJ SVĚT tak opět dostál záměru propojit svět zaměstnanců, dobrovolníků i klientů a přiblížit záslužnou sociální práci Charit širokému publiku. Výstava bude v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea k vidění až do 30. dubna a poté bude své poselství šířit celý rok na řadě dalších míst České republiky.

Výsledky 15. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT včetně oceněných fotografií najdete ZDE.

Děkujeme partnerům