MŮJ SVĚT už po patnácté přinesl zajímavé snímky, podívejte se, kdo zvítězil

06.02.2023 - Po patnácté se v úterý 7. února dopoledne sešla v Opavě tříčlenná komise porotců, aby vybrala vítězné fotografie fotosoutěže MŮJ SVĚT. Stálici porotců, kteří byli v roce 2007 u vzniku této unikátní fotografické soutěže zaměstnanců, dobrovolníků a klientů Charit celé České republiky, jsou patron fotosoutěže Jindřich Štreit a jeho kolega z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě Jiří Siostrzonek. Letos je premiérové doplnil Viktor HÝBL, který je regionálním manažerem pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj partnerské firmy ASEKOL. Krátce po poledni už byli známi autoři všech oceněných fotografií.

Komise letos poprvé zasedala v nové cvičné kavárně sociálně terapeutické dílny Radost, jejíž klienti připravili občerstvení a zároveň se s bravurou sobě vlastní zhostili obsluhování. Fotografie do soutěže dorazily z míst celé republiky, například z Písku, Ústí nad Labem, Uherského Hradiště, Žďáru nad Sázavou, Mostu, Brna a řady dalších měst. Komise snímky hodnotila tak jako pokaždé pouze pod soutěžními čísly a vítězné autory se dověděla až poté, co se hlasování uzavřelo. Kromě prvních třech míst v každé kategorii komise nešetřila ani čestnými uznáními, které udělila hned pěti autorům.

„I když letos přišlo do soutěže trochu méně snímků, než v předchozích ročnících, jejich kvalita je velmi dobrá a bylo z čeho vybírat,“ hodnotí patnáctý ročník fotosoutěže Jindřich Štreit. „A tak výstava bude určitě stát za to,“ dodává a zve všechny oceněné autory a další zájemce na slavnostní vernisáž oceněných snímků, která proběhne 7. března v prostorách Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Zúčastní se jí také všichni porotci, kteří budou jednotlivé snímky komentovat. Poté bude výstava opět celý rok putovat po dalších městech České republiky, jako první se představí v Ostravě a poté v oranžerii raduňského zámku.

Komise v tomto patnáctém ročníku vyzvala soutěžící fotografy, aby ke svému snímku napsali krátké povídání o tom, koho či jakou situaci zachycuje. Letošní vítězné fotografie tak bude na výstavách doplňovat text, který jim určitě dodá další rozměr.

„Děkujeme všem, kdo se soutěže zúčastnili, těšíme se na Vaše snímky za rok, sbírejte inspiraci,“ vzkazují organizátoři soutěže.

VÍTĚZOVÉ fotosoutěže MŮJ SVĚT 2023

Kategorie PORTRÉT

1. místo: Pavel Capoušek (Pardubice)

2. místo: Ondřej Pokorný (Olomouc)

3. místo: Zdislava Sovadinová (Opava)

Čestné uznání poroty: Martin Židek (Praha)

Čestné uznání poroty: Soňa Procházková (Třebíč)

Čestné uznání poroty: Zbyněk Čech (Žďár nad Sázavou)

Kategorie ŽIVOT KOLEM NÁS

1. místo: Zuzana Pavelková (Opava)

2. místo: Jan Šustr (Žďár nad Sázavou)

3. místo: Jana Ryplová (Opava)

Čestné uznání poroty: Pavel Capoušek (Pardubice)

Čestné uznání poroty: Richard Bouda (Brno)

Kategorie JAK TO VIDÍM JÁ

1. místo: Jana Hertlová (Opava)

2. místo: Radka Stuchlíková (Uherské Hradiště)

3. místo: Eva Rohovská (Opava)

Komise také vybrala další fotografie, na které sice nezbyla  medaile, ale které budou spolu s vítězi dohromady tvořit putovní výstavu MŮJ SVĚT 2023. Jsou to: Vlasta Bedrichová (Opava), Petra Dvořáková (Chrudim), Petr Kubesa (Opava), Hana Haasová (Vlaštovičky), Pavlína Horáčková (Uherské Hradiště), Andrea Fenclová (Písek), Michelle Alonsová (Ústí nad Labem), Pavel Palkovič (Opava), Jana Šubrtová (Jeseník), Lucie Švejdíková (Opava), Michaela Svoreňová (Český Těšín) a Petr Vlček (Nový Jičín). Blahopřejeme!

Děkujeme partnerům