Vítejte v České republice

20.03.2007 - Deset zdravotně znevýhodněných zaměstnanců s psychickými obtížemi z dílen pro postižené lidi v Berlíně včera zahájilo čtrnáctidenní pracovní praxi v Charitě Opava. Na ředitelství v Opavě-Jaktaři se krátce setkali s ředitelem organizace Janem Hanušem a poté si prohlédli všech 15 středisek v Opavě a okolí.

Posláním Charity Opava je nejen profesionálně poskytovat sociální služby, ale také zaměstnávat osoby znevýhodněné na trhu práce. Mezi zaměstnanci je mnoho lidí se zdravotním znevýhodněním či postižením. Pracují v chráněných dílnách i na různých dalších pracovních pozicích v rámci celé opavské charity. Poměrně bohaté zkušenosti v této oblasti sahají i za hranice České republiky.

Jednou z aktivit je i spolupráce se čtyřmi organizacemi z Berlína, zabývajícími se podobnou problematikou v Německu. V podělí 18. března zahájilo 10 zdravotně znevýhodněných pracovníků z Berlína svou 14 denní pracovní praxi v Charitě Opava. Na ředitelství v Opavě-Jaktaři je krátce přivítal ředitel Jan Hanuš a poté navštívili všech 15 středisek organizace. Nejvíce se zajímali o to, jaké typy sociálních služeb jsou zde lidem poskytovány a srovnávali je s těmi, které znají z Německa. U našich západních sousedů najdeme např. Občanskou poradnu či rehabilitační dílny. Věkový průměr skupiny je 25-30 let. Mnozí jsou v České republice poprvé.